Leer traden als een Turtle Trader

Wat begon als een weddenschap tussen twee bevriende traders, groeide uit tot een legendarisch trading experiment. In 1983 startten Richard Dennis en William Eckhardt aan het Turtle experiment. Richard Dennis was op dat moment één van de meest bekende en gerespecteerde traders van zijn tijd. In een x-aantal jaar wist Richard (nog vóór zijn veertigste) zijn start kapitaal van een paar duizend dollar te laten groeien tot meer dan 100 miljoen dollar.

Richard en William hadden vaak discussies of goede traders enkel geboren werden of dat goede traders ook ‘gemaakt’ konden worden. Volgens William was Richard geboren met een gave, maar Richard was van mening dat iedereen een goede trader kon worden met de juiste begeleiding en inspanning.  Om voor eens en altijd een einde te maken aan deze discussie plaatsten ze een paginagrootte advertentie in de Wall Street Journal.

Turtles gezocht…

In de advertentie kondigde Richard aan dat hij mensen zocht voor zijn trading groep. Diegene die met succes door het selectieproces kwamen, zouden gedurende een periode van 5 jaar met een deel van het vermogen van Richard mogen handelen waarbij ze een % van de winst mochten houden.

Er meldden zich uiteindelijk meer dan 1000 geïnteresseerden. Iedereen die zich had aangemeld kreeg een lijst opgestuurd met zo’n 60 waar/niet waar vragen. Van de ruim 1000 mensen die zich hadden aangemeld mochten er 40 op gesprek komen. Uiteindelijk werden er 23 mensen geselecteerd die door Richard en zijn team zouden worden opgeleid tot traders.

Curtis Faith was de jongste (19 jaar bij aanvang) en naar verluidt ook de succesvolste Turtle Trader van allemaal. Curtis zou in ongeveer 5 jaar tijd zo’n 30 miljoen dollar bij elkaar hebben gehandeld voor Richard Dennis. Hij schreef een inspirerend boek over zijn ervaringen als Turtle Trader: The Way Of The Turtle. Ik heb het boek vorig jaar gelezen en ik zal een aantal inzichten uit het boek met jullie delen.

Turtle Trader principes

De opleiding die de Turtle Traders kregen kan worden samengevat in 4 basis principes: Trade met een edge, manage je risico, wees consistent en houd het simpel.

  1. Trade met een edge: Vind een systeem dat op de lange termijn positieve rendementen maakt door middel van een positieve verwachtingswaarde (edge).
  2. Manage je risico: Houd controle over het risico dat je loopt zodat je ook na een slechte periode kan blijven handelen.
  3. Wees consistent: Voer je plan consistent uit, want inconsistentie zorgt er vaak voor dat de positieve verwachtingswaarde van een systeem verloren gaat.
  4. Houd het simpel: Simpele systemen doen het op de lange termijn vaak beter dan de meer complexe systemen.

Leer traden als een Turtle Trader

“Good trading is not about being right, it is about trading right. If you want to be successful, you need to think of the long run and ignore the outcomes of individual trades.”

  1. Trade in het hier en nu: Laat het verleden los en probeer de toekomst niet te voorspellen. Het eerste werkt contraproductief en het laatste is onmogelijk.
  2. Denk in kansen en waarschijnlijkheden: Focus je op de methodes waarbij de kans op succes op de lange termijn in jouw voordeel is.
  3. Neem verantwoordelijkheid: Geef anderen niet de schuld van de fouten die je zelf maakt. Neem verantwoordelijkheid voor je eigen doen en laten.

Het succes

De Turtle Traders leerden in een periode van slechts 2 weken 2 vrij eenvoudige trendvolgende break-out systemen van Richard. Na deze 2 weken mochten ze beide systemen in de praktijk brengen met een klein kapitaal. De traders die aan het eind van de maand hadden aangetoond dat ze het systeem onder de knie hadden, kregen variërend tussen de 250.000 tot 2 miljoen dollar tot hun beschikking om mee te handelen. In 5 jaar tijd wisten de Turtle Traders gezamenlijk meer dan 100 miljoen dollar aan winst te maken en werd er een gemiddeld rendement van ruim 80% per jaar gerealiseerd.

Toch waren niet alle traders even succesvol. Volgens Curtis Faith moest ongeveer een derde van de Turtle Traders het programma vroegtijdig verlaten wegens tegenvallende resultaten. Hoe kan dat vraagt u zich misschien af? Alle 23 traders hadden immers exact hetzelfde systeem geleerd. Het belangrijkste obstakel voor deze traders was hun emotie. In mindere tijden gingen ze twijfelen aan het systeem, maakten ze aanpassingen of lieten ze trades liggen.

De sleutel tot succes is consistentie en discipline. Onze emoties zorgen er helaas voor dat we niet altijd consistent en gedisciplineerd zijn. Dat is ook de reden dat we in het Master-in-Trading programma en op de Online Trading Universiteit enorm veel aandacht schenken aan psychologie en het ontwikkelen van een Trader-Brein. Succes in trading is namelijk niet afhankelijk van het handelen van een superieur trading systeem, maar van het handelen van je eigen emoties.

“Human emotion is both the source of opportunity in trading and the greatest challenge. Master it and you will succeed.”

Ik ben benieuwd wat je vond van dit artikel! Wat is het belangrijkste inzicht dat je gekregen hebt? Ben je het met Richard Dennis eens dat iedereen kan leren traden? Plaats je reactie hieronder in het reactieveld en je krijgt een persoonlijke reactie van mij terug 🙂

Over de schrijver
Anja
Door

Anja

op 05 Jun 2013

leuk artikel, Tim.Kan alleen maar bevestigen dat emoties inderdaad van groot belang zijn. En de begeleiding daarbij in het Master-in-Trading programma is SUPER !!!

Tim
Door

Tim

op 05 Jun 2013

Bedankt voor het compliment Anja!

Martijn
Door

Martijn

op 12 May 2016

Kijken, niet denken of voorspellen.

Tim van de Watering
Door

Tim van de Watering

op 12 May 2016

Inderdaad Martijn, handel wat je ziet en niet wat je denkt te zien. Lijkt mij een prima aanvulling :)

Ton
Door

Ton

op 04 Sep 2016

Iedereen die zijn emoties in bedwang kan houden kan leren traden

Reactie plaatsen