Trading strategie maken? Gebruik deze 41 tips!

Trading strategie maken? Gebruik deze 41 tips!

Maak je eigen trading strategie of tradingsysteem aan de hand van de tips in dit artikel.

Trading Tip #1: Ga op zoek naar een edge

Een edge is iets wat je een voorsprong geeft op de rest. Je wint daardoor op de lange termijn meer dan dat je verliest. Een edge kan voor iedereen wat anders zijn. Een combinatie van 2 specifieke technische analyse indicatoren kan bijvoorbeeld een edge zijn. Maar een edge kan je ook hebben in de vorm van een trading systeem, een goede analist, astrologie, intuïtie, voorkennis et cetera. In het algemeen is een edge iets dat tot een verbetering in entry, timing en/of exit van je trades leidt. Lees meer op: Traden met een edge

trading-tip-1-ga-op-zoek-naar-een-edge

Trading Tip #2: Trade iets wat bij je past

Er zijn duizenden manieren om de financiële markten te bespelen. Zoek iets wat bij jou past en wat zowel aansluit bij jouw sterke eigenschappen, je tijdsbeperkingen als je overtuigingen. Laat je niet verleiden om de methodiek van iemand anders te volgen als deze methodiek niet bij je past, want dan zal je hoogstwaarschijnlijk nooit de gewenste resultaten krijgen.

Trading Tip #3: Specialiseer je

Tegenwoordig zijn er vele duizenden markten en producten om in te handelen. Aandelen, indices, beleggingsfondsen, obligaties, forex, opties, cfd’s, futures, turbo’s, ETF’s, noem maar op. Specialiseer je in één of enkele markten/producten en leer daarvan alle ins en outs.

Trading Tip #4: Beschouw trading als een business

Beschouw trading als een business waar je veel tijd en energie in moet stoppen om er steeds beter in te worden. De drempel om aan deze business deel te nemen is erg laag. Tegenwoordig kan iedereen binnen een paar dagen een beleggingsrekening openen via internet, er wat geld op storten en aan de slag gaan. Je hoeft niet te bewijzen dat je verstand hebt van beleggen, je hoeft geen theorie examen of praktijk toets af te leggen. Werkelijk iedereen kan trader worden. Dat zou weleens de reden kunnen zijn dat maar een klein percentage traders daadwerkelijk succesvol is in deze business.

Het percentage succesvolle mensen in zo’n beetje elk ander beroepsgroep ligt vele malen hoger. Daar is de drempel om deel te nemen dan ook veel hoger. Mensen hebben ervoor gestudeerd, hebben een businessplan moeten schrijven voor de bank om een financiering te krijgen, hebben marktonderzoek gedaan et cetera. Daar wordt dus al veel eerder het kaf van het koren gescheiden. Als je wilt slagen als trader dan moet je het trading vak serieus aanpakken.

Trading Tip #5: Maak een trading plan

Trading is een vak en zoals vrijwel alle succesvolle ondernemers ooit een businessplan hebben moeten schrijven, hebben alle succesvolle traders ooit hun ideeën op papier gezet. In het trading plan staan in ieder geval de volgende zaken helder omschreven: tradingstijl, entry regels, exit regels, risk parameters en doelstellingen.

Je trading plan zou op elke situatie een antwoord moeten kunnen geven, alleen dan kan je emotionele beslissingen zoveel mogelijk voorkomen. Lees je trading plan regelmatig door, dat zal er namelijk voor zorgen dat het makkelijker wordt om consistent te handelen.

trading-tip-5-maak-trading-plan

Trading Tip #6: Focus op lange termijn resultaten

Focus je op een gestage groei van je trading kapitaal en focus je niet op enkele mega winnende trades die je snel rijk zouden moeten maken. De kans om ‘vlug rijk te worden’ in de financiële markten is een stuk kleiner dan de kans om ‘vlug arm te worden’, maar wie het goed aanpakt kan wel ‘langzaam rijk worden’…

Trading Tip #7: Stel doelen

Zolang je geen doelen stelt heb je niets om naar toe te werken. Heb je een dag- of weekdoelstelling? Wat wil je aan het eind van het jaar hebben bereikt? Doelstellingen hoeven niet alleen performance gericht zijn, je kan ook doelstellingen maken op het gebied van het ontwerpen van een tweede strategie of op het gebied van educatie en ontwikkeling.

Trading Tip #8: Vermijd de kudde

Het volgen van de kudde geeft een veilig gevoel. Als je fout zit ben je tenminste niet de enige, maar als je bedenkt dat verreweg de meeste beleggers geld verliezen op de beurs, is het niet verstandig om de kudde te volgen.

trading-tip-8-vermijd-kudde

trading-tip-8-wees-jezelf

Trading Tip #9: De meerderheid verliest

De minderheid is de minderheid omdat die niet denkt als de meerderheid. Als 5% van de traders succes heeft is het tijd om te leren denken als die 5% minderheid – niet zoals de falende 95% meerderheid.

trading-tip-9-de-meerderheid-verliest

Trading Tip #10: Neem zelf beslissingen

Ken jij iemand die rijk is geworden van de tip van de buurman?? Ik ook niet… Doe je eigen werk, maak je eigen analyses en neem je eigen beslissingen op basis van hetgeen jij waarneemt en niet op basis van de meningen van anderen. Of zoals professionele traders het zeggen: “Tips are for waiters”. Behalve de tips uit dit artikel natuurlijk ;-).

Als een andere trader zijn mening over een bepaalde markt geeft zorg er dan altijd voor dat je weet op welke timeframe deze trader handelt. Als dit niet overeenstemt met het timeframe waar je zelf op handelt dan kan zijn of haar mening volledig irrelevant zijn.

Trading Tip #11: Denk altijd een stap vooruit

Traden is vooruit denken. Denk van te voren na onder welke voorwaarden je wilt in- en uitstappen. Als je in het heetst van de strijd nog moet gaan bedenken wat de volgende stap wordt is de kans groot dat je je beslissingen laat beïnvloeden door je emoties.

Trading Tip #12: Definieer verschillende scenario’s

De markt kan uiteindelijk maar 3 kanten op: omhoog, omlaag of zijwaarts. Het definiëren van verschillende scenario’s kan je helpen om tot een objectievere besluitvorming te komen. Daarbij kan je gebruik maken van een besluitvormingstabel. In de tabel noteer je waarom je long zou willen gaan, waarom je short zou willen gaan en waarom je aan de kant wil blijven zitten. Per scenario beschrijf je de potentiële rewards en de risico’s. Vervolgens kan je uit deze antwoorden een aanpak formuleren.

trading-tip-12-definieer-verschillende-scenario's

Trading Tip #13: Be prepared

Ga voorbereid aan de slag. Doe je huiswerk en blijf je zelf continu ontwikkelen. Start bijvoorbeeld je dag met een aantal mentale oefeningen. Analyseer je vorige trading dag, wat ging er goed, wat ging er fout en welke lessen kan je hieruit trekken? Maak een analyse van de vorige dag(en), waar zitten de steun- en weerstandzones en bepaal hoe je zou willen handelen als de markt je visie volgt.

trading-tip-13-wees-voorbereid

Trading Tip #14: Bull, Bear en Tradingrange

Markten kunnen stijgen (bull), dalen (bear) of zijwaarts bewegen (tradingrange). Ieder markttype biedt kansen, maar vraagt vaak ook om een eigen aanpak. Een strategie die het goed doet in een bull markt zal het waarschijnlijk minder goed doen in een tradingrange. Daarom is het belangrijk om het huidige markttype te herkennen en daarop in te spelen.

Trading Tip #15: Rekening houden met volatiliteit

Naast de 3 verschillende markttypes heb je ook nog rekening te houden met de volatiliteit, oftewel de bewegelijkheid van de markt. We maken hierbij vaak onderscheidt tussen hoge en lage volatiliteit. Bij hoge volatiliteit is het bijvoorbeeld wijs om de stops wat ruimer te plaatsen dan bij lage volatiliteit.

Trading Tip #16: 6 verschillende marktcondities

Als je de richting en de bewegelijkheid van de markt met elkaar combineert kom je tot 6 verschillende marktcondities:

  1. Bull – hoog volatiel (snel stijgende koersen)
  2. Bull – laag volatiel (langzaam stijgende koersen)
  3. Bear – hoog volatiel (snel dalende koersen)
  4. Bear – laag volatiel (langzaam dalende koersen)
  5. Tradingrange – hoog volatiel (snel op- en neergaande koersen binnen een horizontale band)
  6. Tradingrange – laag volatiel (langzaam op- en neergaande koersen in een horizontale band)

Geen enkele strategie presteert even goed in alle marktcondities. Het is daarom belangrijk om de huidige marktcondities te herkennen en daar je strategie op aan te passen.

Trading Tip #17: Filter de overvloed aan informatie

Tegenwoordig is er een overvloed aan informatie beschikbaar via internet, televisie, krant, radio en andere media. Hierdoor ontstaat het risico dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Een goede trader focust zich enkel op de zaken die voor hem van belang zijn en negeert al het andere. Ga voor jezelf eens na welke informatie echt belangrijk is bij het nemen van beslissingen. Neem dit vervolgens op in je trading regels en laat de andere zaken voor wat ze zijn.

Trading Tip #18: Voorspellingen zijn waardeloos

Goeroes lijken er een sport van te maken en laten geen kans onbenut om hun voorspellingen te geven voor de aankomende week, maand of jaar. Wellicht leuk voor de langere termijn beleggers, maar voor traders en actieve beleggers zijn deze voorspellingen waardeloos.

trading-tip-18-voorspellingen-zijn-waardeloos

Trading Tip #19: Testen, testen en nog eens testen

Voordat je je eerste euro’s op het spel zet wil je je methode uitvoerig getest hebben. Dat kan op verschillende manieren; testen op een demo account, gebruik maken van backtest software, of handmatig door een aantal grafiek heen te lopen. Dat laatste noemen wij ook wel ‘grafieken eten’. Print maar eens 50 grafieken uit, leg daar jouw methodiek overheen en test of je tot iets werkbaars kan komen. Je gaat vervolgens pas live traden als je een strategie hebt ontwikkeld met een edge.

Trading Tip #20: Oefenen met echt geld

Het handelen op een demo account kan handig zijn om bekend te raken met een platform of een bepaald financieel product. Het heeft echter ook een aantal nadelen. De trades op een demo account worden vrijwel altijd direct gevuld, tegen de op dat moment meest gunstige koers, terwijl in de werkelijkheid de order uitvoering vaak iets trager verloopt en je helaas niet altijd de beste prijs krijgt van de broker. Het voordeel van oefenen met echt geld is dat je vaak ook andere emoties ervaart, doordat er echte euro’s op het spel staan.

Start vooral op een demo als je onbekend bent met het platform of het financiële product, maar wees ervan bewust dat resultaten op een demo account vaak niet 1 op 1 kunnen worden vertaald naar een echt geld account.

Trading Tip #21: Start klein

Maak eerst eens 50 tot 100 trades op een zo’n laag mogelijk risico. Evalueer deze trades en analyseer wat er goed ging en fout ging. Blijf klein handelen tot je het vertrouwen hebt dat je een edge te pakken hebt en dat je dit ook statistisch kan onderbouwen. Als het je niet lukt om winst te maken terwijl er centen op het spel staan dan gaat het je ook niet lukken met honderden of duizenden euro’s.

trading-tip-21-start-klein

Trading Tip #22: Trade als een casino

Een casino weet dat het op de lange termijn altijd de kansen aan zijn zijde heeft en over lange reeksen altijd geld verdient. Ze maken zich geen zorgen over wat 1 ronde aan roulette kost of oplevert, want ze weten dat als er 1000 rondes zijn gespeeld ze altijd geld hebben verdiend. Traders zouden dezelfde instelling moeten hebben. Zodra je een strategie hebt met een positieve verwachtingswaarde is het resultaat van een enkele trade niet meer belangrijk, alleen het resultaat van alle trades bij elkaar telt.

Trading Tip #23: Trade wat je ziet, niet wat je denkt te zien

Dat klinkt simpel maar is het in de praktijk vaak niet. Je kan het ook vergelijken met reageren versus anticiperen. Zie je dat de markt zijn vorige high uitneemt en reageer je daarop? Of verwacht je dat de markt zijn vorige high uit zal nemen en anticipeer je daarop? Reageren is overigens niet per definitie beter dan anticiperen. Bij reageren wacht je op bevestiging en zit je later in de trade, je betaalt dus voor wat extra zekerheid. Bij anticiperen is dat andersom, je zit eerder in een trade, maar zal ook vaker worden uitgestopt.

Trading Tip #24: Laat de trades naar je toekomen

Trading kan veel vragen van je geduld. Afhankelijk van de strategie die je volgt kan het soms uren duren voordat zich weer een nieuwe setup voordoet. Op zo’n moment is het verleidelijk om naar setups te gaan zoeken. Waak er dus voor dat je niet naar kansen gaat zoeken, maar wacht de kansen (de setups van je handelsplan) rustig af.

trading-tip-24-laat-de-trades-naar-je-toe-komen

trading-tip-24-niets-doen-kan-goed-zijn

Trading Tip #25: Span of control

De span of control van een trader geeft aan hoeveel open trades hij of zij effectief kan managen, zonder dat het ten koste gaat van het uiteindelijke resultaat. Dat is voor iedere trader anders. De ene trader zal zijn volledige aandacht richten op 1 trade, terwijl de andere trader wel 8 trades tegelijkertijd in de gaten kan houden. De span of control houdt ook nauw samen met de ervaring van de trader, het timeframe waarop gehandeld wordt en hoeveel schermen een trader tot zijn beschikking heeft. Het is belangrijk om rekening te houden met je eigen span of control, aangezien het overschrijden hiervan direct effect heeft op je uiteindelijke performance.

trading-tip-25-aantal-trades-tegelijk

Trading Tip #26: Focus op wat werkt

Perfectionisme kan in veel aspecten van het leven van pas komen, maar bij trading kan het je ook belemmeren. Als trader zal je je erbij neer moeten leggen dat heel veel zaken mislukken. Focus op wat werkt en focus op een zo perfect mogelijke uitvoering van je trading plan, in plaats van alles werkbaar proberen te maken.

trading-tip-26-focus-op-wat-werkt

trading-tip-26-perfectie-in-trading

Trading Tip #27: Do what needs to be done, but no more than that

Vele traders doen er alles aan om hun ‘edge’ te vergroten en ontwikkelen uiteindelijk strategieën die zo complex zijn dat ze op de lange termijn eigenlijk onmogelijk consistent te traden zijn. Succesvolle traders besteden juist veel tijd aan het simplificeren van hun werkende strategieën om zo het besluitvormingsproces te versnellen en de foutenmarge zo laag mogelijk te houden.

Trading Tip #28: K.I.S.S. (Keep It Simple Stupid)

Het K.I.S.S. principe gaat ook op in trading. Complexer betekent niet per definitie beter, sterker nog, vaak is het andersom. Als je de werking van een strategie niet in een paar zinnen kan beschrijven dan is het waarschijnlijk al te complex. Natuurlijk zijn er ook een zeer complexe algoritmische systemen die het zeer goed doen, maar die worden meestal gebruikt door institutionele partijen. In tegenstelling tot wat velen denken is complexiteit geen vereiste voor een winstgevende strategie.

trading-tip-28-houd-het-simpel

trading-tip-28-trading-is-niet-gemakkelijk

Trading Tip #29: De heilige graal ben jijzelf

Iedere dag gaan er beleggers op zoek naar de heilige graal in trading. Een strategie die altijd winst maakt en waarmee men enorme rijkdommen kan verwerven. In mijn overtuiging bestaan er geen heilige graal strategieën. De heilige graal in trading ben jijzelf. Geef een winstgevende strategie aan 100 traders en ze behalen geen van alle hetzelfde resultaat. Een goed voorbeeld hiervan is het turtle trader experiment van Richard Dennis. Lees meer op: Het Turtle Trader experiment

trading-tip-29-de-heilige-graal-ben-je-zelf

Trading Tip #30: Gebruik meerdere timeframes

Wat voor trader je ook bent, het kan nooit kwaad om regelmatig een timeframe (tijdsvenster) hoger en lager te kijken wat er speelt. Stel je handelt op de 1-uur grafiek, dan is het verstandig om bijvoorbeeld de kwartier grafiek en de 4-uur grafiek ook in de gaten te houden. Hoe meer timeframes eenzelfde beeld tonen, hoe sterker de setup en de kans op een succesvolle trade.

Trading Tip #31: Vergroot winstgevende posities

Vergroot je positie in de trades die op een mooie winst staan en die zichzelf dus bewijzen. Dat is precies het tegenovergestelde van wat de meeste beleggers doen (zij vergroten juist hun positie als deze onder water staat). Het vergroten van je positie wordt ook wel inschalen genoemd. Let op, deze strategie geeft kans op grotere winsten, maar daar staat tegenover dat de bewegelijkheid van je account ook groter wordt.

Trading Tip #32: De markt houdt met niemand rekening

De markt kent je niet en houdt met niemand rekening. De markt doet wat zij wil en luistert naar niemand. De markt is genadeloos, zowel voor beginnende als doorgewinterde traders. Het heeft geen zin om te vechten tegen de markt, want de markt is je niks verschuldigd.

trading-tip-32-markt-houdt-met-niemand-rekening

Trading Tip #33: Pas op bij grote nieuwsmomenten

Er zijn iedere maand een aantal vaste nieuwsmomenten waarop belangrijke cijfers worden gepubliceerd met betrekking tot de wereldwijde economie. Veel daytraders blijven rond dit soort nieuwsmomenten even uit de markt, omdat de bekendmaking van deze cijfers vaak voor extra volatiliteit en abnormaal marktgedrag zorgt. Met behulp van een economische kalender kan je zien wat er die dag aan cijfers wordt gepubliceerd.

Trading Tip #34: Durf de trekker over te halen

Hoe vaak gebeurt het niet dat je een kans ziet en achteraf denkt: “Had ik het maar gedaan, dan had ik nu zoveel verdiend”. Met traden is het niet alleen noodzakelijk om kansen te kunnen zien, maar ook om direct de trekker over te kunnen halen zodra je ze ziet. Als je merkt dat je de trekker niet consequent durft over te halen, dan zou je misschien met voorwaardelijke orders kunnen werken.

Trading Tip #35: Pas op voor overtrading

Trade niet om het traden, maar wees kieskeurig in de trades die je maakt en probeer alleen je beste setups te handelen.

trading-tip-35-pas-op-voor-overtrading

Trading Tip #36: Winnende strategie VS. Winnende trades

Beginnende traders maken veelal de fout door te zoeken naar een strategie die zoveel mogelijk winnende trades maakt in plaats van te zoeken naar een strategie met een positieve verwachtingswaarde. Het aantal winnende trades heeft geen invloed op de winstgevendheid van een strategie. Uiteindelijk draait alles om de expectancy van een strategie, oftewel hoeveel je gemiddeld verdient op iedere geriskeerde euro.

Trading Tip #37: Ken de eigenschappen van je strategie

Zodra je een strategie hebt ontwikkeld wordt het ook belangrijk om de eigenschappen van je strategie te kennen. Belangrijk om te weten is bijvoorbeeld de verwachtingswaarde, de maximale losing streak (reeks van opeenvolgende verliesgevende trades), het percentage winners, de standaarddeviatie in trading uitslagen, de maximale drawdown et cetera.

Trading Tip #38: Laat je niet verleiden door een hoge win ratio

De win ratio geeft aan hoeveel winnende trades er zijn gemaakt ten opzichte van het totaal aantal trades. Stel je maakt 100 trades met 45 winners dan is je win ratio 45%. De win ratio zegt echter helemaal niets over de winstgevendheid van een strategie. Strategie A kan 80% winners hebben en nog steeds verlies draaien, terwijl strategie B 30% winners heeft en winst draait. Pas als je de win ratio combineert met de gemiddelde winst per trade en het gemiddelde verlies per trade kan je iets zeggen over de winstgevendheid van een strategie.

Trading Tip #39: Spreiding in uitslagen

Er zijn een aantal factoren die de stabiliteit van een strategie bepalen. Een van die factoren is de spreiding in trading uitslagen. Wanneer een strategie 50 trades maakt in een maand waarbij 49 trades elkaar min of meer in evenwicht houden en er 1 mega winner tussen, heb je weliswaar een winstgevende strategie, maar de strategie is niet bepaald stabiel. Wanneer je strategie gebaseerd is op het principe ‘cut your losses and ride your winners’ dan ben je op zoek naar wat we in vaktermen noemen een ‘positively skewed distribution’.

Trading Tip #40: Evalueer je trades

Durf kritisch te kijken naar je behaalde resultaten, de trades die je gemaakt hebt en de trades die je hebt laten liggen. Leer van je fouten, maar kijk ook naar de zaken die goed zijn gegaan. Ga aan het einde van de handelssessie nog eens na wat er precies goed en fout is gegaan en noteer dat in een trading dagboek, zodat je hiervan kan leren.

Trading Tip #41: Optimaliseer je strategie

Na de evaluatie komt de optimalisatie. Je gaat nu onderzoeken wat je zou kunnen optimaliseren om tot een betere performance te komen. Probeer hierbij curvefitting (het aanpassen van de handels regels zodat zij in het verleden tot een veel beter resultaat hadden geleid) te voorkomen.

Om het effect van curve-fitting te verkleinen kan je je backtest data verdelen in twee brokken: in-sample data en out-of-sample data. Je test je strategie allereerst op de in-sample data waarbij het is toegestaan om het een en ander te optimaliseren. Zodra je tevreden bent met de uitkomsten test je het geoptimaliseerde systeem op de out-of-sample data. In deze tweede test wordt duidelijk of de optimalisaties ook tot vergelijkbare resultaten leiden in een periode waarop de regels van het systeem niet geoptimaliseerd zijn. Is dat niet het geval, dan is er waarschijnlijk sprake van curve-fitting.

Vragen? Reactie? Hulp nodig? We horen het graag!

Heb je nog vragen voor ons? Of nog beter: heb je iets aan deze tips gehad? Laat dan even een reactie achter, vinden we leuk 🙂

Over de schrijver
Julius
Door

Julius

op 12 Aug 2015

Hi Tim, Ik heb ze alle 41 nog eens doorgenomen... geen speld tussen te krijgen. Chapeau !!!

Tim van de Watering
Door

Tim van de Watering

op 12 Aug 2015

Thanks Julius :)

Johan
Door

Johan

op 09 Apr 2022

Dank je wel voor de eye openers. Je weet ze maar net als op school herhaling is de beste lesmethode.

Reactie plaatsen