21 Tips over psychologie en mindset voor traders

21 Tips over psychologie en mindset voor traders

Psychologie in trading is voor velen het belangrijkste obstakel om van een verliesgevende trader te transformeren in een winstgevende trader. Succes in trading is niet afhankelijk van het handelen van een superieur trading systeem, maar van het handelen van je eigen emoties en het ontwikkelen van een zogenaamd Trader-Brein. In dit artikel deel ik 21 tips over psychologie en mindset voor traders.

Tip #1: Verliezen horen erbij

Hoeveel je ook weet en hoeveel tijd je ook besteedt aan trading, er zullen altijd verliezen zijn. Verliezen horen er nu eenmaal bij. Elke strategie, iedere methode, zal verliezende trades hebben. Daar over treuren getuigt eigenlijk van onbegrip, want je kunt zelfs stellen dat verliezen een absoluut noodzakelijk onderdeel is van geld verdienen in de markten. De turtle traders van Richard Dennis leerden om verliezen te beschouwen als kosten van zaken doen en ze niet te associëren met winst/verlies, gelijk/ongelijk, goed/slecht of iets in die geest.

trading-tip-1-verliezen-horen-erbij

Tip #2: Fixeer je niet op het geld

De ervaren trader denkt alleen maar aan het spel – aan het nemen van de juiste stappen op het juiste moment – in plaats van te denken aan geld. Hij weet dat de winst vanzelf komt als hij het spel goed speelt.

trading-tip-2-fixeer-je-niet-op-geld

Tip #3: Gelijk krijgen is niet belangrijk

Een van de meest uitdagende aspecten in trading is het leren begrijpen dat ons constante verlangen naar gelijk hebben ons beoordelingsvermogen zal beïnvloeden en tegen ons zal werken op de meest ongelegen momenten.

trading-tip-3-fouten-maken-mag

trading-tip-3-gelijk-krijgen-is-niet-belangrijk

trading-tip-3-gelijk-krijgen-niet-belangrijk

Tip #4: Beoordeel een trade niet op het resultaat

Wanneer is een trade goed of slecht? We hebben de neiging om dit te beoordelen op basis van het resultaat. Een trade die geld oplevert noemen we een goede trade, terwijl een trade die voor verlies zorgt een slechte trade wordt genoemd. Dit is echter een verkeerde denkwijze. Een goede beslissing kan namelijk slecht uitpakken (pech) en een slechte beslissing kan goed uitpakken (geluk). Dus of een trade goed of slecht is zou beoordeeld moeten worden op de beslissing die hieraan vooraf ging. Is het trading plan gevolgd en was de risk/reward verhouding logisch? Zo ja, dan was het een goede trade, wat de uiteindelijke uitkomst ook is.

trading-tip-4-beoordeel-een-trade-niet-op-het-resultaat

Tip #5: Voorkom in- en uitzoomen

Het laten lopen van verliezende trades en het vroegtijdig sluiten van winnende trades is vaak een gevolg van in- en uitzoomen. Op verliesgevende trades wordt uitgezoomd, opeens doet het er niet meer toe wat de positie van uur op uur doet, maar wordt er nog slechts eens per dag naar de positie omgekeken. Bij winstgevende trades gebeurt precies het tegenovergestelde. In plaats van één keer per uur naar de posities te kijken wordt er plots iedere 5 minuten gekeken, op zoek naar aanwijzingen dat de markt gaat keren. Duidelijke exit regels kunnen je helpen om het in- en uitzoomen te voorkomen.

Tip #6: Het grootste obstakel ben jezelf

Trading is voor een zeer groot gedeelte een psychologisch spel met jezelf. In bijna geen enkel ander beroep kom je jezelf zo vaak tegen als in trading.

trading-tip-6-emoties-onder-controle

trading-tip-6-het-grootste-obstakel-ben-je-zelf

trading-tip-6-werk-jezelf-niet-tegen

Tip #7: Onderzoek je emoties

We kunnen onze emoties niet volledig uitschakelen, maar we kunnen ze wel onderzoeken. Schrijf de besluitvorming van iedere trade die je maakt op. Analyseer je fouten en bedenk nieuwe regels om dezelfde fouten in de toekomst te voorkomen.

trading-tip-7-onderzoek-je-emoties

Tip #8: Herken ‘fear and greed’

Fear and greed, oftewel angst en hebberigheid, zijn extreem slechte raadgevers. Probeer om in een vroegtijdig stadium opkomende angst of hebberigheid bij jezelf te signaleren. Ga vervolgens bij jezelf te raden of een bepaald besluit voortkomt uit een van deze twee emoties of uit het strikt opvolgen van je trading plan.

Tip #9: Definieer succes

Definieer wat trading succes voor jou betekent. Is dat wanneer je de week in het groen hebt afgesloten? Is dat wanneer je een week lang consistent je trading regels hebt opgevolgd? Door te definiëren wat jij onder trading succes verstaat geef je jezelf de kans om je eigen succes te meten.

trading-tip-9-definieer-succes

Tip #10: Visualiseer succes

Door regelmatig succes te visualiseren gaan onze hersenen onbewust nadenken over hoe dit succes bereikt kan worden. Gevolg is dat we op onverwachte momenten, bijvoorbeeld midden in de nacht of als we onder de douche staan, ingevingen krijgen die ons verder helpen met het bereiken van hetgeen we ons visualiseren.

trading-tip-10-mindset

trading-tip-10-visualiseer-succes

Tip #11: Positiviteit is alles

Om succesvol te kunnen handelen moet je optimistisch zijn en geloven in jezelf, zelfs onder de meest moeilijke omstandigheden. Zelfvertrouwen is heel belangrijk, wie niet gelooft in zichzelf zal nooit een goede trader kunnen worden.

trading-tip-11-positiviteit

Tip #12: Blijf niet hangen in het verleden

We hebben nog weleens de neiging om te blijven hangen in het verleden. Terugdenkend bijvoorbeeld aan die ene trade die we hebben laten liggen en die het verschil zou hebben gemaakt. Schrijf je fout op, probeer er een les uit te trekken en ga verder.

trading-tip-12-blijf-niet-hangen-in-het-verleden

Tip #13: Trade in het hier en nu

Laat het verleden los en probeer de toekomst niet te voorspellen. Het eerste werkt contraproductief en het laatste is onmogelijk.

trading-tip-13-trade-in-het-hier-en-nu

Tip #14: Trade niet uit verveling

Winstgevend traden bereik je alleen door het serieus aan te pakken. Het is geen spelletje of iets wat je uit verveling of tijdverdrijf doet. Het vraagt voorbereiding, je moet scherp en helder zijn en de markten moeten uiteraard aanleiding geven om een trade in te nemen.

trading-tip-14-trade-niet-uit-verveling

Tip #15: Word niet verliefd op een trade

Een trade is maar een trade. Na deze komt wel weer een volgende. Sterker nog, als je het moet hebben van één specifieke trade dan heb je eigenlijk geen stabiele strategie.

Tip #16: Trade alleen als je je goed voelt

Trade niet bij stress, verdriet of boosheid. Deze emoties staan het nemen van goede beslissingen vaak in de weg. Er zijn traders die zichzelf iedere ochtend een cijfer geven (tussen 1 en 10) op basis van hoe ze zich op dat moment voelen. Als dat cijfer te laag is, bijvoorbeeld lager dan 6, dan besluiten ze om die dag niet te handelen.

Tip #17: Have fun

Trading kan soms best saai, eenzaam en frustrerend zijn. Probeer daarom je plezier te halen uit de kleine successen die je behaalt.

Tip #18: Train je incasseringsvermogen

Heb je de neiging om na 5 à 6 verliesgevende trades op rij de handdoek in de ring te gooien? Zonde! De werkelijkheid is dat je helemaal niet gek op moet kijken bij nog langere reeksen van verliesgevende trades, zonder dat een strategie ‘kapot’ is. De lengte van een losing streak houdt nauw verband met de win ratio van de strategie. Bij een win ratio van 50% is er een kans van ruim 17% dat je binnen een reeks van 100 trades een losing streak tegen komt van 8 trades. Heb jij voldoende incasseringsvermogen om deze periodes te doorstaan?

Tip #19: Pas op voor het winnaars effect

Naast lange losing streaks kan een strategie ook lange winning streaks maken. Wanneer je een lange reeks van opeenvolgende winstgevende trades maakt schuilt er het gevaar dat je overmoedig wordt en last krijgt van het winnaars effect. Je krijgt de neiging om de risico’s op te voeren om zo nog meer geld uit de markten te halen. Dat is het moment dat het vaak fout gaat.

trading-tip-19-winnaarseffect

Tip #20: Wees gedisciplineerd

Trading vraagt enorm veel discipline. Lukt het jou, om in het heetst van de strijd, als er echte euro’s op het spel staan, je hoofd koel te houden en je trading regels te volgen? Niet alleen de executie van je trading plan vraagt discipline, maar ook allerlei zaken daaromheen. Administreer en evalueer je consequent alle trades?

Tip #21: Wees realistisch

De tradingwereld trekt iedere dag weer nieuwe deelnemers die ‘makkelijk geld’ willen verdienen, aangewakkerd door de gouden bergen die door verschillende partijen op het internet worden beloofd. Nogmaals, wees realistisch en laat je niet voor de gek houden. Met trading is veel geld te verdienen, maar makkelijk geld verdienen bestaat niet!

trading-tip-21-wees-realistisch

Heb jij na het lezen van deze 21 tips nog aanvullende tips over psychologie en mindset voor traders? Deel ze hieronder, vinden wij leuk!

Psychologie & Mindset bootcamp (4 juni 2016)

Voor traders die serieus aan de slag willen met hun psychologie organiseren wij op zaterdag 4 juni een unieke Psychologie & Mindset bootcamp.

Klik hier voor het programma en het reserveren van tickets >>>

Over de schrijver
Vico De Leeuw
Door

Vico De Leeuw

op 23 May 2016

Er valt veel over te zeggen, hoe m,n best kunt traden, en vindt in de webtekst wel belangrijke in terug, maar er zijn ook systemen ook in negatieve trads die ik uiteindelijk in positieve trads afsluit. Heb door mijn verschillende eigen systemen twee weken constand telkens met posieve trads en winsten afgesloten. Dit kan alleen geraliseerd worden, door jaren ervaring en kennis en uithoudingsvermogen beruikt worden, door het te blijven volhouden, ook na heel vele onvoorziene complicaties en onvoorziene hindernissen die mijn weg constant doorkruist hebben. Dit is ook de hoofdreden dat ik nu op top niveau ben gekomen, en al mijn trads met 100% wint weet af te sluiten. Weet dat ik op hoogste niveau ben gekomen, door m,n doorzet tingsvermogen altijd in mezelf blijven geloven, anders had ik nooit zover kunnen komen.

Tim van de Watering
Door

Tim van de Watering

op 23 May 2016

Hallo Vico, Doorzettingsvermogen en in jezelf blijven geloven zijn inderdaad belangrijke ingrediënten om succesvol te traden. Persoonlijk zou ik nooit streven naar 100% winstgevende trades, dat kan immers alleen maar door geen stoploss te gebruiken waardoor je geen verlies hoeft te pakken. Dat laatste lijkt mooi, maar vroeg of laat eindigt dat in hele grote verliezen. Zoals tip #1 al zegt "verliezen horen erbij". Ik geloof zelf meer in verliezen klein houden en winsten laten groeien, dat geeft relatieve veel kleine verliezen maar die paar grote winsten maken dat eenvoudig goed.

Reactie plaatsen