Deze keer wil ik het eens hebben over belang van herbalanceren van de effectenportefeuille
Wanneer er een portefeuille wordt samengesteld wordt er nagedacht over de verdeling van asset classes (aandelen, obligaties, commodity’s, FX, crypto, derivaten, etc). Binnen deze asset classes zijn er weer verdere verdelingen te maken zoals sectoren, landen, soorten grondstoffen, enzovoorts. Dit geheel zorgt voor een bepaalde verdeling/weging in de portefeuille.
Wat is dan nu herbalanceren?
Dat is het periodiek weer terugbrengen naar de basisverdeling van je portefeuille. Dit doe je omdat je niet teveel exposure wilt hebben in een bepaalde titel. Het wordt dus gedaan om het risico van je portefeuille periodiek (vaak jaarlijks) bij te sturen. Je kijkt hier dus naar de relatieve performance van je individuele titels tov de portefeuille als geheel.
Hoe herbalanceer je dan?
Doordat de koersen op einde jaar anders zijn dan begin van het jaar, dan is de basis verdeling anders geworden. Om de oorspronkelijke percentages weer te krijgen zal er wat winst worden genomen over de titels die het beter hebben gedaan dan je portefeuille. Van dat geld wat vrijkomt koop je de titels bij die net iets minder gepresteerd hebben dan je portefeuille.
Het grote voordeel is hier dat je dus jaarlijks een stukje van de winsten van je beste presterende fondsen veilig stelt. Dat is ook een belangrijk psychologisch effect van het herbalanceren. Aangezien de grote winners van het afgelopen jaar mogelijk de nieuwe verliezers gaan worden. (Neem als voorbeeld bepaalde technologie aandelen die afgelopen jaren flink zijn gestegen, maar tijdens de correctie op de beurs dit jaar enorm hard zijn geraakt. Sommige titels tot wel 40%). Ben je hier wezen herbalanceren dan had je nu al wat van de winsten tussentijds veilig gesteld. En is de impact van deze daling wat beperkter geweest.
Uit divers onderzoek is ook gebleken dat periodiek (jaarlijks) herbalanceren een positief effect heeft op de lange termijn. Zeker als je dat afzet tegen een “risk adjusted” manier om naar je rendementen te kijken. Herbalanceren is dan ook een vorm van risicobeheer van de portefeuille.
Volgende keer zal ik dit herbalanceren in een voorbeeld verder uitwerken.