De verborgen schat aan informatie
13 juli 2022 

De verborgen schat aan informatie

Dit is het tweede artikel in een serie van vier. In deze serie zullen we de gap behandelen van theorie tot praktijk. Wil je de eerdere delen teruglezen? Dat kan hier.

Welke informatie zou je als trader graag hebben?

Om informatie waardevol te maken, moet het helpen relevante vragen te beantwoorden. Als traders beogen we geld te verdienen door, met een edge, exposed te zijn aan prijs bewegingen. Om geld te verdienen moet je dus, met een edge, een uitspraak kunnen doen over richting en afstand. Hoe waarschijnlijk is het dat prijs vanaf hier x-omhoog gaat VS y-omlaag?

Er zijn legio boeken geschreven met vele methode, de één nog complexer dan de ander.. Echter zoals Leonardo da Vinci het lang geleden al zei:

"Simplicity is the Ultimate Sophistication"


Welke informatie verschaft de hidden gap?

Één van de meest basale vormen van technische analyse is marktstructuur. Marktstructuur beoogt iets te zeggen over de onderlinge (vaak fractale) dynamiek in de markt. Veel belangrijke marktprincipes zijn dan ook te herkennen vanuit de swings (afstand tussen een High & Low) relatief ten aanzien van elkaar.

Deze swings geven de zogenaamde prijspatronen, waar ook boekwerken over vol geschreven zijn.

  • Moet je deze allemaal kennen om een uitspraak te kunnen doen over wat the path of least resistance is in de markt?
  • Moet je alle techniek die ten grondslag ligt aan een verbrandingsmotor begrjipen om auto te kunnen rijden?

Nee...

De hidden gap is als de snelheidsmeter van de auto. Waar er onder de motorkap allerlei ingewikkelde processen verstopt zitten, die enkel een monteur begrijpt is dit in de markt vergelijkbaar.

Samengevat


De markt kan enkel echt afstand afleggen, als de onderlinge swings minder overlap krijgen met elkaar. Dit is de geboorte van de hidden gap, waarbij de disbalans in supply & demand dermate groot is, dat er zelfs helemaal geen overlap meer is.

Spot je ergens een hidden gap?

Dan is dat dus het brandpunt waar alles samenkomt, dat zegt; dit is op dit niveau de dominante trend, en prijs is NU agressief onderweg. De kans op vervolg in deze richting is groter dan draaien, en de kans op meer afstand in deze richting is groter dan de andere kant op. En laat dat nu net een antwoord zijn op de vraag die wij als traders graag beantwoord zien ;)

Conceptueel simpel.. Benieuwd hoe je dit zou kunnen vertalen naar jouw eigen trading, intraday of swing niveau. Dit lees je in het volgende artikel!Over de schrijver
In eerste instantie ben ik een trader. Wel één met een passie voor technische analyse. Ik ben iemand die de theorie aan de praktijk heeft weten te koppelen. Uniek is dat ik zowel ben opgeleid als fundamenteel- en technisch analist, maar werk als zelfstandig handelaar voor eigen rekening en risico.
Reactie plaatsen