The Presidential Cycle
23 november 2022 

The Presidential Cycle

Laatst las ik weer eens interessant artikel over “The Presidential cycle” van Susan Rope op Insurance News Net.

De Presidential cycle is een van de bekendste cycli in de US markt. De perioden van een Presidential cycle zijn als volgt:

  • Post election year: Het eerste jaar na de verkiezingen.
  • Midterm year: Het tweede jaar na de verkiezingen.
  • Pre election year: Het derde jaar na de verkiezingen.
  • Election year: Het vierde jaar na de verkiezingen.

 Wat is er nu aan de hand met de Presidential cycle?

Het tweede jaar na de verkiezingen, “midterm year” is gemiddeld genomen een jaar met de relatief laagste rendementen. Het derde jaar na de verkiezingen, waar we over ruim een maand in gaan, dat geeft gemiddeld gezien de relatief hoogste rendementen.

Zoals je in de grafiek kan aflezen, dan is het gemiddelde rendement in het midterm year 2.4% en zijn de gemiddelde rendementen in het derde jaar 20,1%. Dit is bij een nieuw zittende President zoals nu het geval is (de groene staven) .


Daarnaast speelt ook nog een rol dat we momenteel in de beste 6 maanden van het jaar zitten. Dat is de periode van November tot aan Mei. Hier komen dus 2 seizoensinvloeden bij elkaar, wat de kans op mooie rendementen volgend jaar doet toenemen (of in ieder geval de eerste helft van het jaar).


Dus mocht je overwegen om long te gaan, dan zou dit wel eens een mooie periode kunnen zijn. Let wel deze rendementen zijn behaald wanneer er geïnvesteerd was in de SP500 index. Dat wil niet zeggen dat dit voor alle indexen zo is. Er is echter wel een hoge correlatie tussen de US aandelen index en de Europese aandelen index. Uit onderzoek blijkt dat de DAX index ook mooie rendementen laat zien tijdens het derde jaar van een Presidential cycle. Sterker nog de bewegingen van de DAX index van dit jaar komen redelijk overeen met de bewegingen in onderstaande grafiek. Alleen stond de DAX index begin van het eerste kwartaal al op zijn hoogste punt van dit jaar en niet aan het begin van het tweede kwartaal.


Over de schrijver
In eerste instantie ben ik een trader. Wel één met een passie voor technische analyse. Ik ben iemand die de theorie aan de praktijk heeft weten te koppelen. Uniek is dat ik zowel ben opgeleid als fundamenteel- en technisch analist, maar werk als zelfstandig handelaar voor eigen rekening en risico.
Reactie plaatsen