Een introductie in short selling

Een introductie in short selling

Door middel van short selling kunnen beleggers profiteren van dalende koersen, correcties en beurscrashes. Bij short selling verkoopt men aandelen of andere beleggingsproducten die men niet in bezit heeft in de hoop ze later tegen een lagere koers te kunnen terugkopen. Hoe kan je iets verkopen wat je niet in het bezit hebt vraagt u zich misschien af? Eén van de mogelijkheden is om aandelen te lenen van een ander tegen een bepaalde vergoeding, deze aandelen verkoopt u vervolgens om ze later weer terug te kopen en ze terug te geven aan de uitlener. Er kan hierbij een onderscheid gemaakt worden tussen gedekt en ongedekt short gaan, waarover meer in het artikel short selling in de praktijk. In dit artikel geven we u wat achtergrond achter short selling.Long en Short

De meeste traders weten wel wat er wordt bedoeld met long of short gaan, toch is het goed om even stil te staan bij deze 2 begrippen. Wie long gaat speculeert op een koersstijging en koopt iets in de hoop het in de toekomst tegen een hogere koers weer te kunnen verkopen. Wie short gaat verwacht het tegenovergestelde en verkoopt iets in de hoop het later tegen een lagere prijs te kunnen terugkopen. Waar komen de namen long en short eigenlijk vandaan? Long is afgeleid van de periode dat de geopende posities worden aangehouden. De meeste beleggers zijn lange termijn investeerders die hun long posities voor langere tijd aanhouden. De benaming short is afgeleid van het Engelse woord deficit of in Nederlands tekort. Een trader die short gaat verkoopt stukken die niet in zijn bezit zijn, wat tot een deficit/tekort leidt bij deze trader.Historie

Short selling is al zo oud als beleggen zelf. In de 16e eeuw waren er al investeerders die short gingen in aandelen van de VOC. Door de eeuwen en decennia heen is er veel te doen geweest rondom short selling. Tegenstanders vinden het onethisch dat short sellers profiteren van bedrijven die in de moeilijkheden zitten. Ook worden short sellers vaak verantwoordelijk gehouden voor beurscrashes. Meerdere malen heeft dit er toe geleid dat er een tijdelijk verbod kwam op short selling in periodes dat de financiële markten onder druk stonden. Voorstanders stellen juist dat het gezond is om aandelen te shorten, omdat anders de marktwaarde van een bedrijf teveel uit de pas gaat lopen met de intrinsieke waarde waardoor bubbles kunnen ontstaan. De waarheid zal ergens in het midden liggen. Zonder short sellers zouden er waarschijnlijk meer bubbles zijn, maar tegelijkertijd zorgen de short sellers er waarschijnlijk ook voor dat de crashes op de beurs harder en dieper zijn.


In de hierop volgende artikelen vertellen we u iets over de voor- en nadelen van short selling en welke redenen er zijn om short te gaan.


Wilt u reageren op dit artikel, uw mening geven of een vraag stellen? Plaats uw vraag of reactie dan onder dit artikel. Ook zouden we het waarderen als u de pagina ‘liked’ of ‘tweet’, zodat we een idee krijgen welke content graag gelezen wordt door onze bezoekers en we daar onze toekomstige content op af kunnen stemmen.

Reactie plaatsen