Short selling in de praktijk
Dit artikel is een vervolg op een introductie in short selling en de voor- en nadelen van short selling. In dit artikel kunt u lezen hoe speculeren op koersdalingen in de praktijk werkt.
Gedekt of ongedekt
Voordat we uitleggen hoe short selling in de praktijk werkt moet er eerst een onderscheid gemaakt worden tussen gedekt en ongedekt short selling (ook wel naked short selling genoemd). Bij gedekt short selling worden de aandelen eerst geleend en vervolgens verkocht, terwijl bij naked short selling de aandelen verkocht worden zonder ze eerst te lenen. Voor particuliere beleggers is naked short selling bij de meeste Nederlandse brokers en banken niet mogelijk. Daarom zullen we ons in dit artikel richten op gedekt short selling.
De praktijk
Short selling op aandelen werkt als volgt. Stel u wilt 100 aandelen van een bedrijf shorten omdat u verwacht dat de koers van het aandeel de komende tijd zal dalen. U geeft een opdracht voor een short sell door aan de broker, de broker leent de aandelen bij een van haar klanten met de belofte om deze aandelen later weer terug te geven. De broker leent de aandelen vaak van een grote partij die de aandelen voor een langere termijn in bezit heeft zoals een pensioenfonds of een verzekeringsmaatschappij. De uitlenende partij krijgt een kleine vergoeding voor het uitlenen van deze aandelen. U als short seller moet de onderliggende waarde kunnen dekken zodat de uitlenende partij de garantie heeft dat u de aandelen kunt betalen mocht het nodig zijn. Dit bedrag wordt op een geblokkeerde rekening gezet. Vervolgens worden de aandelen verkocht op de beurs en heeft u een short positie. Het proces van het ingeven van een short sell tot het openen van de short positie gebeurt overigens in een spit-second. Als de koers na verloop van tijd lager staat kunt u de aandelen tegen een lagere prijs terug kopen dan tegen de prijs waar u ze tegen verkocht had en maakt u dus winst. De broker geeft tot slot de aandelen weer terug aan de uitlenende partij.
De beperkingen
Short selling op aandelen wordt vandaag de dag steeds meer aan banden gelegd door zowel landelijke als Europese regelgeving. Naked short selling is vaak niet meer toegestaan, maar ook gedekt short selling kan soms leiden tot ongewenste situaties. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat uw short positie geliquideerd moet worden zodra de uitlenende partij ervoor kiest om haar aandelen te verkopen. Tot slot neemt het aantal brokers waar u aandelen gedekt kan short sellen ook af. Voor particuliere beleggers wordt het dus steeds lastiger om te speculeren op koersdalingen. Gelukkig zijn er een aantal financiële producten zoals CfD’s, die toch voorzien in deze behoeften.
Short met CfD’s
CfD staat voor Contract for Difference en is een overeenkomst tussen de belegger en de broker om het verschil tussen de aan- en verkoopprijs van een onderliggende waarde te verrekenen. In de Kennisbank vindt u een uitgebreide uitleg over de werking van CfD’s. De handel in aandelen CfD’s lijkt erg op de gewone aandelenhandel, maar er zijn ook een aantal verschillen. Als u short gaat op een CfD hoeft u niet de gehele waarde te financieren, maar slechts een deel daarvan wat de margin wordt genoemd. Daarnaast verkoopt u niet daadwerkelijk de aandelen, maar sluit u een overeenkomst om het verschil te verrekenen, waardoor u niet het risico loopt dat uw short positie geliquideerd moet worden als de uitlenende partij ervoor kiest om haar aandelen te verkopen.
Dividend
Een short seller moet er rekening mee houden dat als er dividend wordt uitgekeerd op de aandelen of CfD’s die hij short, hij dit bedrag moet vergoeden aan de broker die het vervolgens uitkeert aan de uitlenende partij. In de praktijk zie je vaak dat wanneer een aandeel ex-dividend gaat de koers met nagenoeg dezelfde waarde daalt als de waarde van het dividend per aandeel. Dus een dividend uitkering kost een short seller per saldo meestal geen geld, maar levert ook niets op.
Wilt u reageren op dit artikel, uw mening geven of een vraag stellen? Plaats uw vraag of reactie dan onder dit artikel. Ook zouden we het waarderen als u de pagina ‘liked’ of ‘tweet’, zodat we een idee krijgen welke content graag gelezen wordt door onze bezoekers en we daar onze toekomstige content op af kunnen stemmen.