Succesvolle vs onsuccesvolle traders
20 september 2016 

Succesvolle vs onsuccesvolle traders

Verschillen tussen succesvolle en niet succesvolle traders zijn er genoeg. Veel hangt af van het hebben van een goed tradingplan, het begrijpen van risico’s en het onder controle houden van je emoties.

succesvolle versus onsuccesvolle traders

Tradingplan

Veel niet succesvolle traders hebben geen goed gedefinieerd tradingplan. Ze maken beslissingen op basis van hun onderbuikgevoel en blijven eerder gemaakte fouten herhalen door gebrek aan discipline. Succesvolle traders hebben een goed geformuleerde strategie voor elke marktconditie en houden daarnaast ook nog eens hun successen en mislukkingen bij om aan de hand daarvan hun strategie eventueel bij te stellen.

Risico’s

Een succesvolle trader begrijpt de risico’s die hij loopt bij elke trade. Hij berekend het verlies wat hij bereidt is te lopen bij elke trade. Hij houdt zich aan zijn plan, ook al proberen zijn instincten hem soms te verleiden om dat niet te doen. Minder succesvolle traders handelen vaak op én over het randje. Ze vertrouwens blindelings op hun instinct, zonder dat ze een goed tradingplan achter de hand hebben. Ze springen zomaar in een grillige markt zonder enige vorm van risicomanagement en worden te emotioneel als de markt het tegenovergestelde doet van wat ze verwacht hadden.

Emoties

Een succesvolle trader wordt tijdens het handelen nooit emotioneel. Hij heeft zijn research gedaan en heeft daar vertrouwen in. Hij voelt zich veilig genoeg om de regels, zijn zelf opgestelde regels, van het spel te volgen. Niet succesvolle traders laten hun humeur beïnvloeden door de koersbewegingen en marktimpulsen. Ze springen vaak in de markt zonder de nodige voorbereiding waardoor ze vaak meer verliezen als ze toe zouden willen geven.

Weet wanneer je je winst neemt

Een succesvolle trader stelt automatisch zijn fondsen veilig zodra ze vrij komen, omdat hij veiligheid verkiest boven risico. Onsuccesvolle traders hebben de neiging om hun trades te lang vast te houden doordat ze eraan gehecht zijn geraakt. Hierdoor veranderen winstgevende trades in verliezen terwijl de trader wacht tot ze weer winstgevend gaan worden.

Over de schrijver
Reactie plaatsen