19 risicomanagement tips voor traders en beleggers
19 augustus 2015 

19 risicomanagement tips voor traders en beleggers

Risicomanagement is het zwemvest van een trader. Zelfs als je alles fout doet, maar wel op een juiste manier risicomanagement toepast, is de kans klein dat je enorme verliezen zal lijden. In dit artikel geef ik je 19 tips over hoe je risicomanagement kan toepassen als trader.

 Tip #1: Pas risicomanagement toe

Gebruik risicomanagement tijdens het traden. De onderstaande quote zegt voldoende.

trading-tip-1-Pas-risicomanagement-toe

Tip #2: Gebruik altijd een stop

De eerste regel in risicomanagement is; Gebruik altijd een stoploss order. Hoe zeker je ook bent van een bepaalde setup er zullen altijd verliezen zijn. Zorg dus dat je op tijd uit een positie bent die tegen je ingaat, voor je het weet kan een klein verlies omslaan in een groot verlies.

trading-tip-2-gebruik-altijd-een-stop

Tip #3: Respecteer je stop

De tweede regel in risicomanagement is; Respecteer je stop. Dat wil zeggen dat je de stop niet wijder plaatst zodra de trade tegen je in beweegt. Het is uiteraard wel toegestaan om je stop aan te trekken om bijvoorbeeld een deel van de opgebouwde winst veilig te stellen.

trading-tip-3-respecteer-je-stop

Tip #4: Cut your losses

Een van de meest voorkomende fouten die traders maken is dat zij verliesgevende posities te lang vasthouden en winstgevende posities te vroeg sluiten. Om een succesvolle trader te worden moet je precies het tegenovergestelde doen: je verliezen op tijd afkappen en je winsten laten groeien.

trading-tip-4-houd-je-verliezen-klein

Tip #5: Ride your winners

“Van winst nemen is nog nooit iemand armer geworden”, hoor je beleggers wel eens zeggen. Toch is dat maar deels waar. Je moet je winners namelijk laten groeien om de verliezen op de andere trades te compenseren. Doe je dit niet dan wordt je op den duur wel degelijk armer.

trading-tip-5-laat-je-winsten-groeien

Tip #6: Middel nooit een verliesgevende positie

Het lijkt erg verleidelijk: de positie die in de min staat verdubbelen om zo tot een lagere gemiddelde aankoopprijs te komen, waardoor het verlies twee keer zo snel wordt goedgemaakt als de markt weer stijgt. Niet doen! Het kan een paar keer goed gaan, maar vroeg of laat word je opgezadeld met een verlies zo groot dat je alles kan kwijt raken.

trading-tip-6-middel-nooit-verliesgevende-positie

Tip #7: Denk in risk en reward

Bij iedere trade moet je het risico dat je neemt afwegen tegen de potentiële opbrengst. De vuistregel is om bij aanvang van een trade nooit meer te riskeren dan de trade in potentie kan opbrengen. Dus op iedere euro die je riskeert wil je minimaal een euro winst kunnen maken. De ideale risk/reward verhouding hangt nauw samen met de win/loss ratio van een trading systeem. Meer hierover kun je teruglezen in het gratis E-Book Magic Numbers.

trading-tip-7-denk-in-risk-reward

Tip #8: Vertaal je resultaten naar risk/reward (R)

Een rendement van +5% op een dag is mooi, maar zolang je niet weet welk risico hier tegenover stond zegt dit rendement eigenlijk niets. Vertaal je resultaten daarom altijd naar een risk/reward verhouding. Dit noemen wij ook wel ‘R’.

Stel je riskeert €250 op een trade en je maakt €500 winst. Je kan dit resultaat naar R vertalen door het resultaat te delen door het genomen risico. Je komt dan op een resultaat van +2R. Wanneer je op een volgende trade €250 verliest is je resultaat -1R. Door al je resultaten te vertalen naar R kan je eenvoudig statistiek loslaten op de uitkomsten.

Tip #9: De 1% regel (vast risico per trade)

De 1% regel houdt in dat je niet meer dan 1% van je trading kapitaal riskeert per trade. De 1% is een richtlijn, afhankelijk van je risicobereidheid en je ervaring kan je ook handelen met bijvoorbeeld 0,5% of 2% risico per trade. Stel je hebt een trading kapitaal van €10.000 en je houd de 1% regel aan, dan riskeer je dus maximaal €100 per trade.

Tip #10: Positiegrootte bepalen

Zodra je het risico per trade, je entry en je stop hebt bepaald kan je berekenen wat de positiegrootte wordt. Oftewel, hoeveel aandelen of contracten je long of short gaat. Stel je riskeert op iedere trade maximaal €100. Tussen je entry en je stop heb je dus €100 te verdelen. Je gaat long in aandeel XYZ op €40 en je plaatst een stop op €38 dan kan je in totaal 50 aandelen XYZ kopen. Reken maar na: €100 risico delen door een stopafstand van €2. Het is belangrijk hierbij om te beseffen dat riskeren niet hetzelfde is als investeren. In dit voorbeeld investeer je €2000 (50 aandelen á €40), maar riskeer je ‘slechts’ €100.

trading-tip-10-positie-grootte-bepalen

Tip #11: Let op het totale risico van je portefeuille (Portfolio Heat)

Met de 1% regel beperk je het risico per trade, maar als je bijvoorbeeld 20 trades tegelijkertijd inneemt is het totale risico (20%) toch aanzienlijk hoog. Het is daarom verstandig om je Portfolio Heat in de gaten te houden en voor jezelf te bepalen hoe hoog deze maximaal mag worden. Voor de een is dat minder dan 10%, voor de ander 20% of meer.

Tip #12: Rekening houden met correlaties

Wanneer je meerdere trades tegelijkertijd in de markt hebt staan wordt het interessant om ook rekening te houden met de onderlinge correlatie tussen de uitstaande trades. De correlatie geeft aan in hoeverre een stijging of daling van de ene markt invloed heeft op een stijging of daling van de andere markt. Als de uitstaande posities grotendeels positief zijn gecorreleerd is het totale risico binnen je portefeuille hoger dan wanneer de posities grotendeels negatief gecorreleerd zijn.

Tip #13: Ken je risicobereidheid

Hoeveel risico ben je bereid om te nemen? Denk hier eens goed over na, want veel beginnende traders schatten dit te hoog in. Laat je niet verblinden door potentiële rendementen, want alles heeft een keerzijde.

trading-tip-13-ken-je-risicobereidheid

Tip #14: Trade alleen met geld dat je over hebt

Trade alleen met geld dat je kunt missen en je niet direct nodig hebt voor je dagelijkse onderhoud. Voorkom dat je ’s nachts wakker ligt van je uitstaande posities. Het is een misverstand om te denken dat je veel geld nodig hebt om positieve rendementen te kunnen halen op de beurs. Nogmaals: Als je met een beperkt kapitaal geen winst kunt maken lukt dat ook niet met een groot kapitaal.

trading-tip-14-trade-alleen-met-het-geld-dat-je-over-hebt

Tip #15: Focus op kapitaalbehoud

Voor een trader is tradingkapitaal zijn bestaansrecht, zonder tradingkapitaal houdt het spel op. Het behouden van dit kapitaal is daarom de allerbelangrijkste doelstelling.

trading-tip-15-focus-op-kapitaalbehoud

Tip #16: Oefen op het nemen van kleine verliezen

Wacht niet tot de koers je stoploss bereikt, maar sluit de positie op het moment dat duidelijk wordt dat de markt tegen je ingaat. Vergeet de commissie die je betaald hebt, vergeet hoe lang je gewacht hebt op deze setup, vergeet alles behalve deze regel. Je kan er altijd weer opnieuw in. Dit klinkt een stuk makkelijker dan het in werkelijkheid is. Veel traders hebben al moeite met het plaatsen en respecteren van een stoploss.

trading-tip-16-oefen-op-het-nemen-van-kleine-verliezen

trading-tip-16-stop-trades-die-niet-werken

Tip #17: Ken je worst case scenario

Weet op voorhand hoeveel je maximaal kan verliezen op een trade, nog voor de trade de markt in gaat. Focus je niet op hoeveel je kan verdienen op een trade, maar hoeveel je kan verliezen op de trade als deze de verkeerde kant opgaat. Met deze mindset zijn verliezen makkelijker te accepteren.

trading-tip-17-ken-je-worst-case-scenario

Tip #18: Don’t fight the markets

Je hebt van die dagen dat je het idee hebt dat het hele universum tegen je is. Je probeert van alles, maar het levert alleen maar verliezen op. Op deze momenten kan je beter de computer even uitschakelen en wat anders gaan doen. Niemand wint het van de markten.

trading-tip-18-markt-wint-altijd

trading-tip-18-vecht-niet-tegen-de-markt

Tip #19: Kies een goede broker

Veel beginnende traders staan er nauwelijks bij stil, maar het kiezen van een goede broker is ook een onderdeel van goed risicomanagement. Buiten alle marktrisico’s om heb je ook nog zoiets als een broker-risico.

Een aantal kenmerken waarop je zou kunnen letten bij het kiezen van een goede broker:

  • Heeft de broker een goede naam en reputatie?
  • Hoe lang draait de broker al mee in de financiële wereld?
  • Waar is de broker gevestigd? Bij voorkeur in Nederland of West-Europa.
  • Is de broker aangesloten bij een depositogarantiestelsel of iets wat daar op lijkt?
  • Staat het geld van klanten op een aparte rekening of mag de broker daar zelf ook mee handelen?
  • Is het ook mogelijk om met kleine bedragen (micro contracten) te handelen?

Brokers die klanten lokken met allerlei geldbonussen kunnen naar mijn mening het best vermeden worden. Meer info over dit onderwerp lees je op Tips voor het kiezen van een goede broker.

Vragen of aanvullende tips?

Heb jij nog extra tips op gebied van risicomanagement voor traders? Deel ze hieronder in een reactie.

Vragen staat ook altijd vrij. Ik help je graag verder!

Over de schrijver
Wim
Door

Wim

op 21 Apr 2016

Uitermate zinnige aanwijzingen!

Tim van de Watering
Door

Tim van de Watering

op 22 Apr 2016

Bedankt voor het compliment Wim :)

Reactie plaatsen