Emoties: Vriend of vijand bij het traden? (Gastblog)
20 november 2015 

Emoties: Vriend of vijand bij het traden? (Gastblog)

Sommige traders vinden dat emoties hun vijanden zijn bij het traden. Emoties zoals frustratie, paniek, angst en woede. Deze emoties vertroebelen je waarnemingsvermogen en interpretatie zodat je beslissingen neemt die tot grote verliezen kunnen leiden. Of geen beslissing neemt zodat je de boot van de trade mist. De geur van stress, zweet en angst. Hartkloppingen in je keel. Onrustig gevoel in je buik. Adrenaline en stresshormonen door heel je lijf. Herkenbaar?

Emotionele rollercoasters van vertwijfeling, angst, opluchting, spanning en euforie die elkaar snel opvolgen. “Rollercoasters highjacken mijn trading plan”, zei een trader tegen mij. Dat moment van diepe angst als je bijna je vermogen verloren hebt en het wanhopig en dwangmatig terug moet verdienen. Je neemt ongehoorde risico’s tegen je systeem en alle regels en afspraken in. Je lijf verkrampt, maar je merkt het niet. Je vervloekt in 3 verschillende talen de markt, je systeem, je platform en ook jezelf. Je kijkt machteloos toe hoe de markt ten slotte jouw account uitflusht. En misschien daarmee ook je loopbaan als trader.

Wat kun je hier tegen doen? Menigeen kiest ervoor om de emoties te beheersen: even de knop om zetten zodat je bij het traden emotioneel vlak kunt zijn en blijven, ongeacht wat er gebeurt in de markt, en na het traden zet je de knop weer terug om, zodat je je blij kan voelen over je winst.

Dit is één manier om met emoties om te gaan, doch het beheersen is dan veelal onderdrukken, en die emoties komen er dan toch een keer (op een ongewenst!) moment uit. Is er een andere manier om met emoties om te gaan?

De noodzaak van emoties

Allereerst de vraag; zijn emoties noodzakelijk? In principe is dat dezelfde vraag als; zijn armen en benen noodzakelijk? Je zou er niet aan denken om je armen of benen te amputeren behalve als dat je overleven in de weg zou staan. Dus emoties ‘amputeren’ om beter te kunnen traden is vergaand. Het lijkt mij geen duurzame oplossing. Bovendien komen onderdrukte emoties uiteindelijk tot explosie en dan heb je er al helemaal geen greep meer op.

Daarentegen zijn de voordelen van een gezonde balans tussen emoties en verstand groot. Het kost minder gepieker en geeft minder onzekerheid en minder stress. En het “voelt goed”.

Daarom beschrijf ik hier een andere aanpak met een betere prijs: hoe zou het zijn om van emoties je vriend te maken?

Hoe maak je van emoties je vriend?

Als je je leven lang emoties gewantrouwd hebt, is het allereerst belangrijk om open te staan voor de mogelijkheid dat emoties je vrienden kunnen zijn. Zie het als een “koude oorlog” tussen ratio en gevoel en wat er dan nodig is om stappen naar elkaar te kunnen zetten. Het helpt om een open mind te hebben dat emoties je vrienden kunnen worden.

Een tweede aspect dat aandacht verdient is de vraag wat nou precies emoties oproept bij het traden. Dit heeft vaak te maken met het “waarom” je aan het traden bent. Vraag jezelf eens af: “waarom trade ik?” Dit lijkt een rationele vraag en toch is de onderliggende reden vaak een emotionele reden.

De volgende redenen dat mensen traden heb ik vaak gehoord:

 • Traden is mijn broodwinning
 • Traden is makkelijk
 • Met traden word je snel rijk
 • Ik vind traden spannend
 • Ik moet iets van mijn leven maken en traden is mijn weg
 • Ik wil ook het imago van een professionele trader hebben
 • Mijn vader / moeder is een trader
 • Ik ben ontevreden over mijn baan
 • Traden is mijn passie
 • Traden is een leuk spel
 • Ik ben slim, dus ik trade
 • Ik heb iets met geld

Dit zijn een paar voorbeelden en het is goed om jouw eigen “waarom” boven water te krijgen.

Het “waarom” van traden is belangrijk omdat het bepaalde verwachtingen over het traden schept. Als het traden dan niet aan die verwachtingen voldoet, dan ontstaan er vaak zeer negatieve emoties.

Naast je verwachtingen, is het ook belangrijk om je bewust te zijn van je mind-set.

Tip 1: Wees reëel

Door je verwachtingen over het traden onder de loep te nemen en te testen op realiteitswaarde, kun je al een hoop negatieve emoties vermijden. Wees reëel over traden.

Tip 2: Observeren

Een derde aspect bestaat uit het observeren van je emoties. Wat gebeurt er precies en waardoor worden die emoties getriggerd. De oefening is om jezelf te betrappen op je emotionele reacties bij een gebeurtenis (bijvoorbeeld als je besluit een trade in te gaan zetten) op welke gedachten er dan door je heen gaan die een emotie oproepen. Beschrijf de gedachte en de emotie en ken de emotie een intensiteitscijfer van 1 tot en met 10 toe.

Bijvoorbeeld: bij de zesde achtereenvolgende verliesgevende trade denk je wellicht: “Wat doe ik #@!!!* fout?!”. De emotie hierbij is vertwijfeling en boosheid met een intensiteit van een 8.

Schrijf het op: gebeurtenis – wat de gedachte was – en hoe je je voelde (boosheid). Voor een ander voorbeeld, kun je mijn blog over omgaan met angst tijdens het traden opzoeken.

Door op deze manier herhaald te observeren wat er met je gebeurt, herken je het patroon. Het proces wordt meer voorspelbaar voor je. Dit maakt het op den duur gemakkelijker om afstand te kunnen nemen, zonder de emoties te onderdrukken. Je voelt je emotie terwijl je tegen jezelf zegt: “hey, daar komt en gaat mijn vriend de emotie!”

Tip 3: Verwelkomen, blij voelen en openstaan

Het vierde aspect van emoties is de kers op de taart. Wat gebeurt er als een goede vriend(in) bij jou langs komt? Je verwelkomt hem/haar, je voelt je blij en je staat open voor zijn/haar bezoek. Als je in deze staat kan zijn als emoties je bezoeken, zelfs de emoties boosheid en angst, dan heb je de kostbare balans van verstand en gevoel te pakken. Dan lukt het je ook om snel in de ontspanning te komen bij zwaar weer. Zodat je waarneming, interpretatie en beslissingen bij traden minder gekleurd zullen zijn. Dat leidt uiteindelijk tot consistente winsten.

Hoe ga jij met je emoties om tijdens het traden?

Heb jij nog een andere aanpak om met emoties om te gaan? Deel het met ons door hieronder een reactie achter te laten.

Over de schrijver
Roy
Door

Roy

op 24 Nov 2015

Hi Victoria, Heel mooi artikel. Uit mijn ervaringen zou Tip 3 heel errugg de nadurk moeten krijgen. Sta er voor open. Verwelkomen en niet wegsturen. !!!!!! Behandel het ook met veel aandacht. Thks & grt groetjes, Roy

Victoria
Door

Victoria

op 28 Nov 2015

Dank je Roy! En natuurlijk zijn vreugde, liefde en ook vrede emoties en onze grote vrienden. Idd met veel aandacht te bejegenen!

Rick
Door

Rick

op 28 Nov 2015

Mooi artikel. Emoties? Wat ik er mee doe? constateren dat ze er zijn, waarnemen zonder oordeel (en dat lukt steeds beter en sneller)

Victoria
Door

Victoria

op 30 Nov 2015

Dank voor het delen Rick! Waarnemen zonder oordelen, is goed nieuws. Veel succes!

Sasha Riemens
Door

Sasha Riemens

op 21 Jan 2016

Sterk artikel dank daarvoor, soms is het mij nog een beetje onbekend allemaal en belangrijk is dan ook lijkt me niet teveel te laten overmannen

Victoria
Door

Victoria

op 21 Jan 2016

Laat je zeker niet overmannen, dat geeft een hoop emoties waar je dan weer wat mee moet. Stapje voor stapje kun je veel opdoen en veel leren. Veel succes Sasha!

bram
Door

bram

op 14 Mar 2016

De amplitude van de mogelijke emoties worden ook door de uren en dagen eraan voorafgaand bepaald. Kwaliteit van leven, gezond en fit, is essentieel. (daytrader meer dan 20 jaar. )

Reactie plaatsen