CfD trading - Een introductie
Wat zijn CfD’s?
CfD staat voor Contract for Difference en is een overeenkomst tussen de belegger en de broker om het verschil tussen de aan- en verkoopprijs van een onderliggende waarde te verrekenen. U kunt bijvoorbeeld een CfD op de AEX kopen tegen de dan huidige koers, stel 300 punten. Als de AEX vervolgens naar 330 stijgt en u de positie sluit dan zal de broker het verschil tussen de aan- en verkoop met u verrekenen. Dat betekent overigens niet dat de broker in dit voorbeeld geld had verloren, want de broker zal zijn risico’s direct afdekken door zelf AEX contracten te kopen op de beurs.
Alternatief
CfD’s zijn een alternatief voor aandelen, ETF’s (Exchange Traded Funds) en hefboomproducten zoals Turbo’s en Sprinters. Het marktaanbod van CfD’s is zeer ruim. Zo zijn er CfD’s op aandelenindices, grondstoffen, valutaparen en ook op individuele aandelen. CfD’s reageren hetzelfde als de onderliggende waarde en hebben ook nagenoeg identieke koersen. De werking van CfD’s op bijvoorbeeld aandelen zijn dus zeer goed te vergelijken met posities in het onderliggende aandeel zelf.
Hefboom
Een CFD is een hefboomproduct wat betekent dat u nooit de complete onderliggende waarde hoeft te financieren, maar slechts een fractie daarvan wat de margin wordt genoemd. Het overige gedeelte wordt door de broker gefinancierd, waar een kleine rentevergoeding tegenover staat als de positie overnacht wordt aangehouden.
De hefboom ontstaat doordat de margin die wordt aangehouden slechts een fractie is van de waarde van de onderliggende markt. Bij een margin verplichting van 10% kunt u bijvoorbeeld met €1.000 op uw account een positie openen ter waarde van €10.000, wat een hefboom oplevert van 10. Hoe lager de margin verplichting, des te groter de hefboom en daarmee dus ook uw risico. Met het handelen in CfD’s kunt u meer verliezen dan uw initiële inleg (de margin) en het is daarom belangrijk dat u de risico’s goed begrijpt en dat u gebruik maakt van verschillende risk management oplossingen om de risico’s acceptabel te houden.
24/5
Een belangrijke kenmerk van CfD’s is dat veel contracten 24 uur per dag en 5 dagen in de week te verhandelen zijn. Dus als de Europese beurzen dicht gaan kunt u met CfD’s nog wel handelen op bijvoorbeeld de AEX en de DAX. En als de Amerikaanse beurzen dicht gaan kunt u ’s nacht en in de ochtend nog wel handelen op de Dow Jones en de S&P500. Dit is mogelijk doordat CfD’s na sluiting van de beurs, waarop de onderliggende markt genoteerd is, overgaan op een fair value berekening die omrekent wat bijvoorbeeld de AEX waard is bij een verandering op de Amerikaanse of Aziatische beurs.
Wilt u reageren op dit artikel, uw mening geven of een vraag stellen? Plaats uw vraag of reactie dan onder dit artikel. Ook zouden we het waarderen als u de pagina ‘liked’ of ‘tweet’, zodat we een idee krijgen welke content graag gelezen wordt door onze bezoekers en we daar onze toekomstige content op af kunnen stemmen.