CfD trading in de praktijk

CfD trading in de praktijk

In dit artikel laat ik u zien hoe CfD trading in de praktijk werkt aan de hand van een voorbeeld van een Long trade en een Short trade. Ook laat ik u het verschil zien tussen een CfD transactie en een aandelen transactie.



In de praktijk

Zodra u een CfD positie opent spreekt u met de Broker, die als tegenpartij fungeert, af om het prijsverschil tussen nu en het moment dat u de positie weer sluit met elkaar te verrekenen. U koopt of verkoopt dus niet de onderliggende waar, u sluit enkel een overeenkomst (een Contract for Difference) af om het verschil te verrekenen. Voor het openen en sluiten van een CfD worden transactiekosten in rekening gebracht. Sommige brokers brengen geen transactiekosten in rekening bij het het handelen in CfD's op  aandelenindices, grondstoffen en valuta’s.


Bij het openen van een CfD positie hoeft u niet de gehele onderliggende waarde te financieren, maar slechts een deel daarvan wat de margin wordt genoemd. De margin is vaak 5 tot 10% van de totale marktwaarde van de positie. De positie heeft in principe een onbeperkte looptijd, u als belegger bepaalt zelf wanneer u de positie weer sluit. Een aantal CfD contracten hebben wel een expiratie datum, in dat geval kunt u ervoor kiezen om de positie door te rollen op het moment dat deze zou expireren. Gedurende de looptijd wordt er rente en eventueel dividend verrekend op uw account. Als u een Long positie heeft dan wordt uw account gedebiteerd voor de rente en gecrediteerd voor eventueel dividend. Bij een Short positie wordt uw account gecrediteerd voor rente (mits de interbancaire rente hoger is dan 2,5%, anders wordt het verschil gedebiteerd) en gedebiteerd voor eventueel dividend.



Voorbeeld Long trade

De aandelen van een beursgenoteerde onderneming noteren op een bepaald moment 159/160. U verwacht dat de aandelen zullen stijgen dus u koopt 100 CfD’s van dit aandeel tegen een koers van 160. De margin verplichting op dit aandeel is 5%, dus op uw account wordt een bedrag van €800 (100 x 160 x 5%) geblokkeerd voor margin. Een week later zijn de aandelen gestegen naar 165/166 en u besluit om uw positie weer te sluiten tegen een koers van 165.


De opbrengsten
Het resultaat op deze positie is (165 - 160) x 100 = 500 euro.


De kosten
Voor het openen en sluiten van een CfD op aandelen betaalt u in totaal 20 euro. Omdat u de positie een hele week heeft aangehouden brengt de broker ook financieringskosten in rekening. De financieringsrente is  op dit moment ongeveer 2,5% op jaarbasis. De rente kosten zullen dan ongeveer uitkomen op: 7/365 x (160 x 100) x 2,5% = 7,67 euro


Het rendement
De netto opbrengst is dan 500 - 20 - 7,67 = 472,33 euro. U had 800 euro geïnvesteerd, dus u heeft op deze trade een rendement behaald van 59,0% (472,33 / 800).


Stel dat u niet in CfD’s had gehandeld, maar in aandelen zelf dan had u €16.000 moeten investeren (100 x 160). De transactiekosten voor het handelen in aandelen is bij de meeste brokers ook twee keer 10 euro, waardoor op deze trade de netto opbrengst 480 euro zou zijn. Het rendement op dezelfde trade had u dan een rendement gegeven van 3,0% (480 / 16000).


Hier ziet u duidelijk het effect van het handelen met een hefboom. Met een veel kleinere inleg wordt dezelfde opbrengst en een hoger rendement behaald. Uiteraard werkt dit twee kanten op, wanneer het aandeel aan het eind van de dag lager had gestaan dan zou het rendement op de CfD transactie negatiever zijn geweest dan het rendement op de aandelen transactie.



Voorbeeld Short trade

De koers van goud noteert 1770/1770,5. U verwacht dat de goudprijs vandaag iets zal gaan dalen dus u gaat short met 100 CfD’s tegen een koers van 1770. De margin verplichting op het Spot Gold (E1 contract) is op dit moment 1%. Dus er wordt 1770 dollar (1% x 100 x 1770) als margin aangehouden op uw account. Eind van de dag is de koers van goud gedaald naar 1760/1760,5 en u sluit uw positie tegen een koers van 1760,5.


De opbrengsten
Het resultaat op deze positie is (1770 - 1760,5) x 100 = 950 dollar.


De kosten
Voor het openen en sluiten van een CfD op grondstoffen betaalt u geen transactiekosten (afhankelijk van uw broker). Omdat de positie dezelfde dag weer gesloten wordt, wordt er ook geen rente verrekend.


Het rendement
De netto opbrengst is dan 950 dollar. U had 1700 dollar geïnvesteerd, dus u heeft op deze trade een rendement behaald van afgerond 55,9% (950/1700).


NB. In deze berekening lieten we de conversie van dollars naar euro’s buiten beschouwing. Als gedurende  de dag de EUR/USD koers wijzigt kan de opbrengst iets hoger of lager uitvallen.


Wilt u reageren op dit artikel, uw mening geven of een vraag stellen? Plaats uw vraag of reactie dan onder dit artikel. Ook zouden we het waarderen als u de pagina ‘liked’ of ‘tweet’, zodat we een idee krijgen welke content graag gelezen wordt door onze bezoekers en we daar onze toekomstige content op af kunnen stemmen.

John Stiphout
Door

John Stiphout

op 26 Nov 2014

Hoi, Ik las ergens dat je bij de shorttrade rente kreeg en u had het over betalen,klopt mijn verhaal? mvg

Tim
Door

Tim

op 28 Nov 2014

Hoi John, Dat klopt en ik zie dat dit in het artikel een keer wordt tegengesproken, dus dat heb ik aangepast. Bedankt voor je reactie :) In het artikel staat een korte uitleg m.b.t. de rente bij long en short trades: "Als u een Long positie heeft dan wordt uw account gedebiteerd voor de rente en gecrediteerd voor eventueel dividend. Bij een Short positie wordt uw account gecrediteerd voor rente (mits de interbancaire rente hoger is dan 2,5%, anders wordt het verschil gedebiteerd) en gedebiteerd voor eventueel dividend." Daar wil ik nog aan toevoegen dat dit alleen geldt voor posities die overnight worden aangehouden en dus niet voor posities die op dezelfde dag geopend en gesloten worden. In dat laatste geval wordt er geen rente verrekend.

Reactie plaatsen