Verliezen is wel degelijk leuk!

Een trade die wordt uitgestopt noemen we een loss. Een verlies dus. Geld verliezen is niet leuk maar ik vraag me af of er hier ook niet een ‘confusion of terms’ is waardoor de verkeerde emotionele associaties worden opgeroepen. Ik zal uitleggen wat ik bedoel:


Mijn college Tim (quantitief analist bij Dutch Investor Team) is net het boek van Curtis Faith aan het lezen: ‘Way of the Turtle’. Tot nu toe, hij is geloof ik 50 pagina’s op weg, vindt ie het leuk (voor wie de legendarische 'Turtles' van Richard Dennis nog niet kent is dit boek inderdaad een echte aanrader). Hij citeerde hoe de Turtles met verliezen omgingen: ze beschouwden het gewoon als de kosten van zaken doen en associeerden het verder niet met winst; verlies; gelijk; ongelijk; goed; slecht of iets in die geest. Een goed uitgangspunt waar ik volledig achtersta aangezien het nu eenmaal onmogelijk is (geloof me nu maar) om 100% van de tijd de markt goed te voorspellen. Elk systeem, iedere methode, zal verliezende trades hebben. Daar over treuren getuigt eigenlijk van onbegrip want je kunt zelfs stellen dat verliezen (worden uitgestopt) een absoluut noodzakelijk onderdeel is van geld verdienen in de markten. Zonder stops gaat het nu eenmaal niet, of zoals ik vaak zeg: 'als het geen minnetje mag zijn kan het nooit een plusje worden'.


Ondernemers weten dat een bedrijf dat winst maakt niet zou moeten treuren om de personeelskosten die daar nu eenmaal bij horen. Op de kosten letten is wat anders (das verstandig, net zoals het slim minimaliseren van verliezen door een goed riskmanagement) maar wakker liggen van iedere euro die betaald moet worden in een verder winstgevende onderneming getuigt van … hmm.. wel, vult u zelf de puntjes maar in.


Is dit een kromme vergelijking? Nee, ik denk van niet en ik weet eigenlijk van geen enkele goede trader die trading niet als een business beschouwt (inclusief een plan en dergelijke).


Van Tharp stelt het iets meer spiritueel: ‘Embrace your losses!’ Dat is een stap verder en iets waar ik in een latere post eens op in zal gaan. Maar laten we voor nu stellen dat we een uitgestopte trade binnen een verder winnend systeem gewoon kosten noemen en dat we eigenlijk blij moeten zijn die kosten te betalen omdat we anders simpelweg geen goede onderneming / winnend systeem zouden kunnen hebben. Dat voelt (en hiermee kom ik terug bij de openingsvraag) geheel anders dan gewoon geld te hebben verloren.


Een andere vraag is of u wel een winnend systeem heeft en dit goed implementeert. Dat is iets van een geheel andere orde.


Wilt u reageren op dit artikel, uw mening geven of een vraag stellen? Plaats uw vraag of reactie dan onder dit artikel. Ook zouden we het waarderen als u de pagina ‘liked’ of ‘tweet’, zodat we een idee krijgen welke content graag gelezen wordt door onze bezoekers en we daar onze toekomstige content op af kunnen stemmen.

Reactie plaatsen