Het belang van 'Loggen' en 'Trader DNA'

Het belang van 'Loggen' en 'Trader DNA'

Wellicht was u ooit student en herkent u het beroemde 'Loesje' fenomeen dat u aan het einde van uw geld vaak een stukje maand over had. Enkelen onder u hebben zich misschien aan het volgende gewaagd: een lijstje bijhouden om eens te zien waar al dat geld zo 'tussendoor' naar toe gaat. Wie dat doet en het na een aantal weken eens bekijkt schrikt vaak: vele kleine bedragen bij elkaar, uitgegeven aan vaak niet-essentiele zaken, blijken samen een groot bedrag te vormen. En dan gebeurt er bij 9 van de 10 mensen iets bijzonders: omdat ze de werkelijkheid 'gespiegeld' zien gaan ze iets veranderen. In dit geval kopen ze wellicht minder bier; chocola, of wat dan ook.


Waarom is dit suffe verhaal belangrijk voor u, als trader? Omdat het een voorbeeld is van 'monitoring' van gedrag. Monitoring door minutieus op schrift vastgelegde resultaten is een ontzettend effectieve manier om patronen in iemands gedrag zichtbaar te maken, vooral voor deze persoon zelf. Het 'magische' eraan is dat het inzicht dat het brengt vaak al direct tot effectieve veranderingen leidt, iets waar de meeste therapeutische technieken aanzienlijk meer moeite mee hebben kan ik u verzekeren.


Wat kunt u daar nu mee, als trader. Wel, er zijn een aantal categorie fouten die u kunt maken die er voor zorgen dat het eindresultaat niet is wat u zoekt:
  • Systematisch / methodisch. Uw systeem klopt niet wat de mathematische verwachtingswaarde betreft (in haar geheel of in het huidige markttype)
  • Risk/moneymanagement is niet goed. U neemt te veel of te weinig risico, sized niet consistent genoeg etc. etc.
  • Psychologische 'fouten'. U handelt bijvoorbeeld een systeem dat geen afspiegeling is van wat u werkelijk over de markt gelooft, of het betreft bekende zaken als greed & fear; gamblers-fallacy etc. etc.

Uzelf monitoren in de vorm van een logboek dat u dagelijks analyseert gaat u extreem waardevolle informatie geven. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat u 'het kind met het badwater weggooit' (u stopt met het handelen van een prima systeem dat niet goed functioneert om geheel andere redenen, bijvoorbeeld uit de tweede of de derde categorie). Het goed vastleggen van zowel de trades als uw besluitvorming / beweegredenen gaan u precies laten zien wat de oorzaak is.


Een bekende coach / trader zei eens: 'To blame others is stupid. To blame yourself is even more stupid. Just find your mistakes and fix them.'Trader DNA

Het klinkt u wellicht wat gek in de oren maar wij zijn in staat om uw 'trader-DNA' tamelijk feilloos vast te leggen en uiteen te rafelen. Dit doen we niet op basis van gesprekken of mooie verhalen maar, uiteraard, op basis van cijfers van goed gelogde trades. Het grote voordeel ervan is dat het de ins- en outs van iemand functioneren snel en soms pijnlijk, duidelijk maakt. We kunnen direct zien of het aan uw systeem lig of aan uzelf, as er structureel iets mis gaat. Het goede nieuws is dat 'pleisters' en hersteloefeningen ook snel zichtbaar zijn.


De traders die via ons bij IG handelen en lid zijn van de Online Trading Universiteit komen in aanmerking voor een gratis Trader-DNA analyse mits we een sample van minimaal 50 gelogde trades van u krijgen, aangeleverd in een daartoe speciaal ontwikkelde tabel. Wilt u dat, mailt u dan even naar support@deontwaaktetrader.info en we helpen u op weg.


Wilt u reageren op dit artikel, uw mening geven of een vraag stellen? Plaats uw vraag of reactie dan onder dit artikel. Ook zouden we het waarderen als u de pagina ‘liked’ of ‘tweet’, zodat we een idee krijgen welke content graag gelezen wordt door onze bezoekers en we daar onze toekomstige content op af kunnen stemmen.

Reactie plaatsen