Eerste en tweede kansen op een entry binnen 1 price-action set-up

Wanneer gaat u de markt in?

Ik gebruik vaak het (geleende) begrip 'first-mouse' / 'second mouse' om kansen binnen een set-up aan te geven. Uiteraard komen hier vragen over dus laat ik er kort op ingaan. Om te beginnen: stelt u zich voor dat twee muizen doorhebben dat er ergens een stukje kaas ligt. De eerste muis loopt over van de testosteron en wil direct actie ondernemen. Kaas is kaas immers! De tweede muis is wat voorzichtiger en vermoedt een valstrik. Wellicht zit er een val omheen of ligt de kat om de hoek. U begrijpt het volgende: de 'testosteron' muizen zullen sneller gaan als ze een kans zien, en als de kans een echte is dan krijgen zij het grootste deel van de kaas. Echter... er worden heel wat van dit soort muizen gepakt door de kat of geplet door de muizenval, met alle gevolgen van dien. De 'voorzichtere' muizen moeten het vrijwel altijd doen met een kleiner brokje (want de 'eerste muis' zit al even te knabbelen) maar dit soort muizen leven gemiddeld wat langer.


De analogie met trading is een heldere. Veel set-ups laten meerdere logische kansen zien op een entry. Neemt u bijvoorbeeld een 'break'- scenario als het volgende:

 

[caption id="" align="aligncenter" width="480"]Price-action voorbeeld 'Meerdere muisjes in 1 grafiek'[/caption]

 

In het bovenste ovaaltje ziet u dat de markt draait en dat er een prijspatroon is om short te gaan. Maar het spel is nog niet helder... enkele steunen liggen nog etc. de '1st-mouse' kans geeft een prachtige reward als ie doorzet maar... wel u begrijpt het.


Het onderste ovaaltje laat onder de rode streep de tweede kans zien. Het is nu onder de oude steun, de gemiddelde-lijnen zijn gedraaid en op punt 2 (in het rood ook) ziet u weer een short-kans. De prijs hapert daarna, zet zelfs een nieuw consolidatie neer even maar valt alsnog. De 1ste muis heeft in dit geval de meeste kaas, de 2e muis echter ook voldoende lijkt me zo.


Wanneer ik in mijn nieuwsbrief, in video's of op mijn blog binnen een mogelijke set-up refereer aan 'first-mouse' of 'second-mouse' heb ik het dus eigenlijk over een vorm van 'entry-filtering'. Mocht u me nu willen vragen welke van de twee het beste is? Wel, dat hangt van u af... wat voor mens u bent. Ik kan alleen maar zeggen dat u:  • Moet handelen naar uw aard.
  • Goed de statistieken van uw resultaten moet monitoren en uw trades moet debriefen.
  • Dan komt u er vanzelf achter wat voor u het beste is.

  • Wilt u reageren op dit artikel, uw mening geven of een vraag stellen? Plaats uw vraag of reactie dan onder dit artikel. Ook zouden we het waarderen als u de pagina ‘liked’ of ‘tweet’, zodat we een idee krijgen welke content graag gelezen wordt door onze bezoekers en we daar onze toekomstige content op af kunnen stemmen.

Reactie plaatsen