19 Trading Tips over persoonlijke ontwikkeling
28 april 2016 

19 Trading Tips over persoonlijke ontwikkeling

In je loopbaan als trader doorloop je een uitgebreid proces van persoonlijke ontwikkeling. In dit artikel deel ik 19 tips met je die je zowel in trading als in andere aspecten van je leven kan toepassen.

Tip #1: Meet je trader efficiency

Je trader efficiency geeft aan hoe goed jij als trader presteert. Je kan dit meten door het aantal fouten die je maakt op te tellen en te delen door het aantal trades dat je hebt gemaakt. Je zal er van versteld staan hoeveel rendement je laat liggen door een paar ‘foutjes’. Er zijn maar weinig traders die dit concept begrijpen en werkelijk toepassen. Het terug brengen van je fouten, en daarmee het verhogen van je trader efficiency, kan het verschil maken tussen consistent verliesgevend en consistent winstgevend.

trading-tip-1-meet-je-trader-efficiency

Tip #2: Omring je met andere traders

Trading is een eenzaam vak, maar je hoeft het niet alleen te doen. Natuurlijk moet je zelf op de buy en sell knoppen drukken, maar je hoeft het wiel niet steeds opnieuw uit te vinden. Er zijn verschillende fora en beleggingsclubs waar je je zo kunt aanmelden. Hoe goed je ook bent en hoeveel je ook weet, er is altijd wel iemand die over een bepaald onderwerp meer weet dan jij. Leer van andermans fouten en deel jouw kennis met anderen, dat zal je leerproces enorm versnellen.

trading-tip-2-omring-je-met-andere-traders

Tip #3: Publieke commitment

Als je iets graag wilt bereiken dan kan het ontzettend helpen om een publieke commitment te maken. Vertel familie en vrienden bijvoorbeeld dat je de komende tijd intensief aan jezelf gaat werken om een succesvolle trader te worden. Door het maken van een publieke commitment plaats je als het ware een stok achter de deur. Een belofte die je met jezelf maakt wordt vaak makkelijker gebroken dan de belofte die je maakt met je familie of vrienden.

Tip #4: Vind iemand die in je gelooft

Vertrouwen hebben in jezelf is belangrijk, maar het helpt ook als anderen in je geloven. Neem iemand in vertrouwen en leg hem of haar uit wat je doet. Dat zal niet altijd even makkelijk zijn, want het trading vak is vaak voor buitenstaanders een moeilijk te begrijpen concept. Ze denken dat we de hele dag achter onze schermen zitten om ons spaargeld te vergokken. Helaas is dat voor een bepaalde groep ook waar, maar de succesvolle traders weten wel beter.

trading-tip-4-vind-iemand-die-in-je-gelooft

Tip #5: Je bent nooit uitgeleerd

Kennis is macht, dus blijf leren. Je bent nooit uitgeleerd, probeer je kennis te vergroten door het volgen van bijvoorbeeld webinars en seminars, door het lezen van trading literatuur of laat je coachen door een succesvolle trader.

trading-tip-5-je-bent-nooit-uitgeleerd

Tip #6: Investeer in je kennis

Investeren in je kennis, netwerk, omgeving, gezondheid en ontspanning zijn de betere investeringen die op lange termijn voor je zullen werken. Traders die in zichzelf durven te investeren komen op een veel gemakkelijkere manier veel verder dan traders die hier bang voor zijn.

trading-tip-6-investeer-in-je-kennis

Tip #7: Succesvol traden is hard werken

Voor buitenstaanders ziet het er wellicht simpel uit, maar alle goede traders zullen beamen dat succesvol traden hard werken is. Zowel fysiek als mentaal kan trading het uiterste van je vragen. Traden is absoluut topsport. Wat je erin stopt bepaalt wat je eruit haalt.

trading-tip-7-succesvol-traden-is-hard-werken

Tip #8: Get in shape

Nogmaals, traden is topsport. Om topprestaties te kunnen leveren is het belangrijk dat je in vorm bent. Niet alleen mentaal, maar ook fysiek. Hoe beter dat jij je voelt des te beter dat je zal traden.

trading-tip-8-kom-in-vorm

trading-tip-8-zorg -voor-jezelf

Tip #9: Wees fanatiek

Wees fanatiek en ontwikkel een sterk verlangen om te slagen en succesvol te worden. Schrijf voor jezelf een aantal doelstellingen uit en maak een stappenplan hoe je denkt deze doelstellingen te gaan bereiken.

Tip #10: Make it happen

Succes komt niet uit de lucht vallen, je zal er wat voor moeten doen. Jij bepaalt zelf hoe succesvol je wordt als trader, je hebt alles in eigen hand.

trading-tip-10-eigen-verantwoordelijkheid

Tip #11: Volg je eigen pad

Er is helaas geen vaste route naar succes. Iedere succesvolle trader heeft zijn eigen pad afgelegd. Probeer zoveel mogelijk van andere succesvolle traders te leren, maar besef dat jouw uiteindelijke pad naar succes uniek zal zijn.

Tip #12: Geef niet op

Als trader dien je te beschikken over een flinke dosis doorzettingsvermogen. Consistent geld verdienen met traden is niet zo eenvoudig als een hoop partijen je doen geloven. Toch is het ook zeker niet onmogelijk voor diegene die bereid zijn om een uitgebreid leerproces te doorlopen en over voldoende doorzettingsvermogen beschikken.

trading-tip-12-geef-niet-op

Tip #13: Beloon jezelf

Trading vraagt veel energie, tijd en geduld van je, dus daar mag best ook wel wat tegenover staan. Beloon jezelf zo nu en dan als je iets hebt bereikt. Heb je bijvoorbeeld 10 trades achter elkaar foutloos uitgevoerd, dan mag je jezelf daarvoor best belonen. De beloning hoeft niet groot te zijn, het gaat er meer om dat je stilstaat bij een behaald succes.

Tip #14: Jij bent verantwoordelijk

Neem verantwoordelijkheid voor alles wat je doet of laat. Geef anderen niet de schuld van de fouten die je zelf maakt. Het is niet de schuld van de broker, het is niet de schuld van de markt, alles is terug te leiden naar de keuzes die je zelf maakt.

trading-tip-14-jij-bent-verantwoordelijk

Tip #15: Consistentie

Wees consistent in alles wat je doet, want de praktijk leert dat inconsistentie vaak geld kost. Het afwijken van je trading plan, het verruimen van je stops of het te vroeg nemen van winsten leidt er uiteindelijk toe dat je een winstgevende strategie ombuigt in een verliesgevende strategie. Consistentie is de sleutel tot succes.

Tip #16: Omarm onzekerheid

Sometimes knowing less is better, zo ook in trading. Een goede trader kan geld verdienen in iedere markt. Begin iedere dag met een schone lei en besef dat je op voorhand geen idee hebt welke kant de markt op gaat. Dit helpt je om te traden wat je ziet en niet te traden wat je denkt te zien.

Tip #17: Wees creatief

Succesvol traden vraagt om een zekere hoeveelheid creativiteit. De markten veranderen voortdurend, geen dag is hetzelfde. Geen strategie werkt voor altijd. Technische patronen zien er in het echt nooit exact hetzelfde uit als in de theorieboeken. Allemaal zaken die om een zekere creativiteit vragen tijdens het traden.

trading-tip-17-wees-creatief

Tip #18: Herken zelfsabotage

Zelfsabotage is het bewust of onbewust tegen je eigen belang in handelen. Alle traders krijgen hier vroeg of laat mee te maken. De redenen voor zelfsabotage zijn divers. Volgens veel psychologen komt zelfsabotage voort uit angst voor ons eigen succes. Je herkent het wellicht wel; iedere keer als het een tijdje voortvarend gaat vind je wel een manier om dit weer te verknoeien.

trading-tip-18-herken-zelfsabotage

Tip #19: Grow as you go

Niemand is vanaf zijn allereerste trade een winstgevende handelaar. Alle succesvolle traders hebben ‘lesgeld’ betaald, de een wat meer dan de ander… Maar om er te komen moet je gewoon starten en durven die eerste trades te maken. Het is vallen en opstaan en zoals met ieder vak word je beter naarmate je het vaker doet. Grow as you go!

trading-tip-19-begin-met-een-eerste-stap

Aanvullende tips?

Heb jij nog extra tips op gebied van persoonlijke ontwikkeling voor traders? Of heb je zelf een ervaring die je wilt delen? Laat dan hieronder een reactie achter.

Over de schrijver
Stijn
Door

Stijn

op 13 May 2016

Bedankt voor het fijne artikel, een goede dosis humor is wordt zeer gewaardeerd. Zeker ook als je het verlies moet nemen.

Tim van de Watering
Door

Tim van de Watering

op 14 May 2016

Bedankt voor het compliment Stijn! Inderdaad, verliezen horen er nu eenmaal bij in trading.

Reactie plaatsen