Van systeemhopper naar winstgevende trader (Gastblog)

Van systeemhopper naar winstgevende trader (Gastblog)

Toen ik een paar jaar geleden als aandelenbelegger begon met het handelen in CFD’s en op de valutamarkten leek het zo simpel: bij stijgende koersen kopen, bij dalende koersen verkopen.

Het zal je niet verbazen dat mijn eerste transacties “niet zo goed uit de verf” kwamen. Dus toch maar wat beter inlezen. Wat boeken gekocht, diverse internetfora uitgeplozen. Conclusie: men dient een systeem/strategie te hebben.

Ik koos een systeem, van internet geplukt, op basis van de MACD indicator. Ik had deze strategie aan een flinke backtest onderworpen en inderdaad: dit zag er winstgevend uit.

Vol enthousiasme begonnen dus!

Maar een MACD indicator is “lagging”, dus zat ik vaak laat in de markt. Bovendien is een indicator niet bepaald een garantie op een geslaagde trade. Dus: systeem overboord na de nodige verliezen en weer een ander systeem proberen.

Het volgende systeem was een trendvolgend systeem op basis van 2 moving averages. Daar ik druk was met mijn werk besloot ik dit te doen op de daggrafiek. Na drie, vier keer met verlies uitgestopt te zijn, twijfelde ik weer aan dit systeem en liet het eerstvolgende signaal op de GBP/USD lopen. Het resultaat: die trade zou een 8 R winnaar zijn geworden!

(Voor uitleg over het R-principe verwijs ik je door naar tip 49 in het e-book 100+ Trading Tips)

Systeem hoppen

Komt het bovenstaande je bekend voor? Zoek jij ook steeds naar een andere strategie? Probeer je ook steeds te handelen op verschillende timeframes? De ene week scalpen op de EUR/USD en na tegenvallende resultaten weer naar een trendvolgend systeem op de 4-uur grafiek?

Uit gesprekken met andere traders concludeer ik dat velen aan het “systeem hoppen” zijn of dat ooit gedaan hebben. Sinds ik voor mezelf besloten heb om 1 bepaalde strategie te handelen en deze in principe op 1 enkel timeframe te handelen, ben ik structureel winstgevend.

Vaak zijn zelfs de meest simpele systemen, mits met een goede risk – reward verhouding, op langere reeksen trades winstgevend. De kunst is niet opgeven en gewoon volhouden! Ook als het een tijdje minder gaat. Drawdowns horen er nu eenmaal bij.

Beperk je tot een enkele strategie en specialiseer je op een of twee markten. Zo leer je je systeem, je markt en -het belangrijkste- jezelf als trader kennen.

Wil je een succesvolle trader worden? Stop met hoppen 😉

Over de schrijver
Tim
Door

Tim

op 07 Nov 2014

Gefeliciteerd met je eerste gastblog Peter! :)

Peter Vrasdonk
Door

Peter Vrasdonk

op 07 Nov 2014

Ben ook een ongeloofelijk hopper geweest, sinds de ontwaaktetrader heb ik geen nieuwsbrieven meer en een ding is me geheel duidelijk ! Ik moet het zelf doen, mijn geld mijn verantwoording, makkelijk tot nu aan toe? Nee, maar het gaat wel lukken, ik ben zeker. Sinds pas heb ik de 123 omarmd en moet zeggen dat deze het vaak doet, het grappige is ik zie ze nu overal dus aan set ups geen gebrek, mijn afwerking daarentegen is zeker niet altijd perfect, vaak stops verplaatsen of exits verhogen kosten me nog vaak de winst maar geen verlies meer. Ben wel op de goede weg, ik spot de kansen veel beter dan wat maanden terug. Groet Peter.

Tim
Door

Tim

op 10 Nov 2014

Bedankt voor het delen van je ervaring Peter! Ga zo door :)

Peter van Remmen
Door

Peter van Remmen

op 07 Nov 2014

Thanks, Tim!

Peter van Remmen
Door

Peter van Remmen

op 25 Nov 2014

Dag Peter, Mijn excuses voor mijn late reactie. Het was me op een of andere manier even ontschoten... Je pas verworven inzicht is goud waard: Jouw geld is jouw verantwoording. Zeer goed omschreven. Het lijkt een cliché, maar het is de simpele waarheid. Het is inderdaad zo dat je op een gegeven moment je setup net zo makkelijk ziet op de chart dan wanneer je iets leest. Zo zit het menselijk brein in elkaar: geweldig in het herkennen van patronen. Als je niet met vaste take profits werkt, probeer deze dan op "logische targetzones" te leggen. Zie hiervoor de live charts op de OTU. Stops mag je altijd verplaatsen, zolang je je risico maar beperkt! Dus nooit verruimen! Beter uitgestopt met - 0.75R dan met een volle -1, zo moet je het zien. Het gaat om langere reeksen trades en dan zijn dit soort zaken zeker geen detail! Succes! Groeten, Peter van Remmen

De Aandelen Specialist
Door

De Aandelen Specialist

op 18 Jan 2015

Dit is een goed artikel met goede informatie. Het is inderdaad zo dat je je moet beperken tot een strategie en dat je je daaraan moet houden. Je laten afleiden is geen optie want dan ga je fouten maken!

Jp
Door

Jp

op 02 Feb 2015

"Na drie, vier keer met verlies uitgestopt te zijn, twijfelde ik weer aan dit systeem en liet het eerstvolgende signaal op de GBP/USD lopen. Het resultaat: die trade zou een 8 R winnaar zijn geworden!" Dit is echt zo herkenbaar! Het probleem zit zoals je zegt bij jezelf, en niet de strategie. Geloven met 100% overtuiging in je systeem en elke keer stipt uitvoeren is de sleutel tot succes, en dat vloeit weer voort uit je mind-set. Zodra je deze vicieuze cirkel doorbreekt ben je al verder dan de bekende 90% die uiteindelijk faalt en opgeeft.

John de investeerder
Door

John de investeerder

op 27 Feb 2015

Mooi verhaal. Je moet er ook een beetje gevoel voor krijgen en dan komt het allemaal vanzelf. Neem vooral niet overhaaste beslissingen.

Reactie plaatsen