Page content

Mind-set, hoe belangrijk is dit voor jou als trader? (Gastblog)

Mind-set, hoe belangrijk is dit voor jou als trader? (Gastblog)

Om een succesvolle en winstgevende trader te  worden heb je verschillende kwaliteiten nodig die we in 4 categorieën kunnen indelen; kennis, ervaring, technologie en mind-set.

Er zijn vast meer zaken (koffie?!), maar in de context van dit artikel is dit het grote plaatje. Laten we eerst eens kijken hoe deze 4 categorieën worden ingevuld.

De 4 hoofdcategorieën

  • Kennis: in de vorm van een methode, een systeem, strategieën, regels en hoe deze zaken in te zetten.
  • Ervaring: met traden, met je platform, met je systeem.
  • Technologie: een pc of laptop met een goede internetverbinding, een goede broker en de juiste tools.
  • Mind-set: of wel de grondhouding, mentaliteit, motivatie en de dingen die je over jezelf gelooft.

Door nu te bepalen welk belang je ieder van deze categorieën toekent, kan je vervolgens beslissen welke categorie het hardst jouw aandacht nodig heeft. Of welke categorie je het snelst kan brengen waar je wilt wezen. Misschien is het ook verhelderend om voor jezelf te definiëren wat succesvol en winstgevend voor je betekent, maar ik ga er voor nu vanuit dat dit bekend is.

Een snelle oefening…

Ga eens na hoe belangrijk de onderstaande categorieën voor je zijn door iedere categorie een percentage toe te kennen, waarbij het totaal uit komt op 100%.

Kennis                             ___%

Ervaring                          ___%

Techniek                        ___%

Mind-set                         ___%

___________________________

Totaal                           100%

Ik hoor graag welk percentage jij aan de verschillende categorieën geeft! De mensen die bij mind-set 50% of meer hebben ingevuld: gefeliciteerd, lees vooral verder. Mind-set is namelijk een grondslag van hoe wij het leven en dus ook traden, ervaren.

Wegkwasten van ongewenste emoties

Ter verduidelijking een voorbeeld. Stel dat je typefouten maakt in een document op je PC. Hoe corrigeer je dat? Door met typex de fouten op je beeldscherm weg te kwasten? Als je dan na het uitprinten je document bekijkt, wat zie je dan? De fouten staan er nog!

Het punt hier is dat de mind-set bepaalt hoe het ‘printje’ van je leven eruit gaat zien. Aan de buitenkant ‘wegkwasten’ van ongewenste emoties en andere ongewenste elementen, bijvoorbeeld angst, begeerte, minderwaardig voelen, en verliezen, zal weinig opleveren. Het wegkwasten van een ongewenste mind-set daarentegen, heeft wel impact. Installeer vervolgens gerust een succes- en winstgevende mind-set en kijk dan met een frisse blik hoe kennis en techniek voor je werken!

Maar hoe kan je bewuster met je mind-set aan de slag? Voor de liefhebbers volgen hier nog 2 tips.

Tip 1: Helderheid van geest

Bewust worden van je mind-set vraagt om helderheid van geest. Deze helderheid wordt ondersteunt – hoe vreemd dit ook mag klinken – door je vermogen om zich goed en diep te ontspannen. Dat betekent dus dat ademhaling, gedachten en drukte vertragen. Ontspanning is lastig in het jachtige leven, maar de moeite waard om meer na te streven.

Tip 2: Niet-ondersteunende gedachten waarnemen

In een ontspannen staat is het veel makkelijker om gedachtes die uit een bepaalde mind-set voortvloeien, waar te nemen. Deze oefening is om jezelf te betrappen op niet ondersteunende of niet positieve gedachten als je een uitdaging krijgt. Bijvoorbeeld “dit kan ik niet” (!), of “voor anderen wel, maar niet voor mij!”. Deze gedachten zijn afgeleiden van een bepaalde mind-set, in dit geval van de mind-set “ik kan het niet aan”.

Misschien is dit niet een hele gemakkelijke oefening, maar zoals bij vele dingen is het vaker doen en herhalen de weg naar meesterschap.

Wat de volgende stap is, beschrijf ik graag in mijn volgende gastblog!

 

Victoria Waney
Victoria Waney is de eerste gecertificeerde Theta-Mind trainer in Nederland. Dit is volgens haar op dit moment de state-of-the-art methode om je persoonlijke effectiviteit snel te verhogen. Victoria heeft 14 jaar in de financiële dienstverlening gewerkt en deelt op dit blog haar inzichten op het gebied van mindset en trading.

Comment Section

8 reacties op “Mind-set, hoe belangrijk is dit voor jou als trader? (Gastblog)


Door Tim op 14 januari 2015

Gefeliciteerd met je eerste gastblog Victoria! 🙂


Door Rick van Hofwegen op 14 januari 2015

Voor mij geldt :
Kennis 10 %
Ervaring 10 %
Techniek 20 %
Mind-set 60 %


Door Victoria op 14 januari 2015

Er is natuurlijk geen “goed” of “fout” antwoord op deze vraag hoe jij de verdeling ziet! Dank voor de reactie!


Door De Aandelen Specialist op 18 januari 2015

De mindset is het allerbelangrijkst. Hoe risicovol beleg jij en welke beslissingen neem je? Ben je bereid met durfkapitalisten in te stappen? De mindset is alles!


Door Jp op 23 januari 2015

Mooi artikel. Het psychologische aspect van traden is voor mij veruit het belangrijkste. M´n mindset bepaald of ik succes heb of niet. Ik zou zeggen 90% mindset en 10% strategie etc. Zelf sabotage door negatieve en irrationele gedachten is mijn grootste vijand, niet de markt welke in zichzelf genomen neutraal is. Vanaf het moment dat ik me ben gaan richten op het optimaliseren van m´n mindset is mijn succes in traden met enorme stappen vooruit gegaan. De meeste problemen en obstakels die (vooral nieuwe) traders ervaren stemmen vaak allemaal uit een gebrek aan zelf kennis, en niet de gebruikte strategie of kennis van de markt.


Door Victoria op 26 januari 2015

Dank voor het delen JP!
Het is een proces (b.v. voor nieuwe traders) om uit te vinden hoe die mind-set en zelf kennis ons succes bepaalt. Heel raak, hoe jij dat uitlegt!


Door John de investeerder op 27 februari 2015

De mindset is het aller belangrijkst. Stay focussed en dan kom je er wel. Kies niet impulsief de gekste dingen maar koop aandelen met beleid.


Door Victoria op 27 februari 2015

Hallo John de investeerder,

Dank voor je reactie, en mag ik vragen hoe jij je mind-set ervaart bij het aandelen aankoop beleid? Ben ook heel benieuwd hoe je dat proces stuurt, hoe doe je dat?

Plaats een reactie


*