Introductie in Risk Management

Introductie in Risk Management

Alvorens we kijken naar wat Risk Management precies is en waarom het zo belangrijk is voor traders en beleggers, kijken we naar het verband tussen risico en rendement.Risico en Rendement

De definitie van risico is het gevaar voor schade of verlies. De definitie van rendement is de beleggingsopbrengst in procenten van het belegde bedrag. Risico en rendement zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden op de beurs. “Zonder risico geen rendement” is een ook wel een veelgehoord credo. Over welk soort verband er tussen risico en rendement bestaat zijn er veel discussies. Velen denken dat er tussen risico en rendement een lineair verband bestaat (A). Wie twee keer zoveel risico neemt, zou ook twee keer zoveel rendement moeten krijgen is hierbij de gedachte. Tevens zijn er mensen die van mening zijn dat het rendement exponentieel stijgt zodra er meer risico wordt genomen (B). Anderen denken juist dat het rendement afvlakt naarmate er meer risico wordt genomen (C). Tot slot bestaat er een groep die gelooft dat het verband tussen rendement en risico het beste weerspiegeld wordt in een omgekeerde parabool (D). De onderstaande grafiek toont de zojuist besproken verbanden in een grafiek.


Risk management trading


Welke van bovenstaande verbanden is nu juist? Wij geloven dat er, afhankelijk van rendementsdoelstellingen en risicotolerantie, een bepaalde optimum bestaat tussen risico en rendement. Verband D, de omgekeerde parabool, toont daarom naar onze mening het meest reële verband tussen risico en rendement.
Voorbeeld
Stel u sluit een weddenschap af met een vriend waarbij u steeds 70% kans heeft om de weddenschap te winnen. Diegene die de weddenschap wint krijgt €10 van de ander. Gemiddeld zult u over een langere periode, indien uw inzet gelijk blijft, €7 verdienen per weddenschap. Een interessante weddenschap zal u denken, maar als u besluit om uw gehele winst steeds opnieuw te gebruiken in de weddenschap dan verliest u vroeg of laat toch al uw geld. Bij 100% risico is het rendement dus uiteindelijk 0%. Uiteraard kan u eenvoudig geld verdienen met deze weddenschap door niet steeds al uw winst opnieuw te gebruiken in de weddenschap. Ergens tussen 0% en 100% risico zit dus het optimum tussen risico en rendement.
Wat is Risk Management?

Investopedia.com omschrijft de definitie van Risk Management het beste: “Risk Management is a two-step process – determining what risks exist in an investment and then handling those risks in a way best suited to your investment objectives.” In feite begint Risk Management dus al bij het bepalen hoeveel je maximaal bereid bent te verliezen op een belegging om vervolgens met behulp van een stop-loss order de positie automatisch te sluiten als dit verlies bereikt wordt.Waarom is Risk Management zo belangrijk?

Met Risk Management kunt u de onderkant bepalen van uw portefeuille. U bepaalt zelf hoeveel u maximaal wilt kunnen verliezen door gebruik te maken van stoploss-orders. Waarom is het zo belangrijk om uw vermogen te beschermen tegen grote verliezen? Omdat wie -20% verliest, 25% performance moet maken om weer gelijk te staan. Wie -50% verliest moet zelfs een rendement zien te maken van 100% om op het oude niveau te komen. Afhankelijk van het verwachte rendement op uw beleggingen kan het soms jaren tot decennia duren om uw verloren vermogen weer terug te verdienen. Om Paul Tudor Jones te quoten: "Don't focus on making money; focus on protecting what you have."


Wilt u reageren op dit artikel, uw mening geven of een vraag stellen? Plaats uw vraag of reactie dan onder dit artikel. Ook zouden we het waarderen als u de pagina ‘liked’ of ‘tweet’, zodat we een idee krijgen welke content graag gelezen wordt door onze bezoekers en we daar onze toekomstige content op af kunnen stemmen.

frank
Door

frank

op 10 Mar 2021

Hoe kan ik mijn partner risk management leren? Zij had een 150K account wist daar binnen enkele maanden tijd 530K van te maken en verliest 50% binnen 1 week door blind te staren op een bepaalde richting en geen SL orders te gebruiken, Want ja wie gelooft nu in SL orders? ik ben bang dat als dit zo doorgaat die andere 50% ook zo weg is. Ik ben niet van plan nog is een stroting te doen om dat geld zo te zien verdwijnen.

Reactie plaatsen