Alternatief voor de Turbo

U heeft het misschien al gehoord of gelezen: RBS stopt met de Turbo. De bank heeft bekend gemaakt te stoppen met alle beleggingsproducten voor de particuliere belegger, waaronder dus ook de Turbo. RBS is marktleider in het aanbieden van Turbo’s, met een marktaandeel van 47% (bron: Euronext). Nu de Turbo’s van RBS in de etalage staan is het een goed moment om eens te kijken naar een alternatief voor de Turbo beleggers.

Om maar gelijk met de deur in huis te vallen: CfD’s (Contract for Difference) zijn naar onze mening een meer dan uitstekend alternatief voor Turbo’s. In september 2012 plaatsten we al een artikel waarin we CfD’s en Turbo’s met elkaar vergeleken. Het artikel kunt u hier terug lezen.

In dit artikel zullen we beide producten nog eens kort naast elkaar zetten.

Overeenkomsten CfD’s en Turbo’s

  • Hefboomproducten: Met een kleine investering kunt u een hoog rendement behalen.
  • Long én Short: Met zowel CfD’s als Turbo’s kunt u speculeren op koersstijgingen en koersdalingen.

Verschillen CfD’s en Turbo’s

  • Flexibele stoploss: Bij CfD’s kunt u op de komma precies bepalen waar een stop order komt te liggen, terwijl bij Turbo’s de stop is ingebouwd en niet aangepast kan worden.
  • Zelf hefboom bepalen: Omdat de stop bij Turbo’s vast ligt kunt u niet zelf de hefboom bepalen, maar heeft u de keuze uit een reeks van hefboomniveaus. Bij CFD’s is het wel mogelijk om zelf de hefboom te bepalen.
  • Aanbod: Het aanbod van CfD’s is meestal een stuk ruimer dan het aanbod in Turbo’s. Dat betekend ook dat u vaak makkelijker kunt beleggen in de meer exotische markten.
  • 24/5 handelen: CfD’s zijn zogenaamde over-the-counter producten en niet beursgenoteerd. Daardoor kunt u in een groot aantal CfD’s 24 uur per dag, 5 dagen in de week handelen. Turbo’s zijn wel beursgenoteerd en daardoor gebonden aan reguliere handelsuren.
  • Spread: De spread op CfD’s is vaak lager dan de spread op Turbo’s. De spread is het verschil tussen de bied- en laatkoers en vooral actieve beleggers die veel handelen hebben profijt bij een zo’n klein mogelijke spread.
  • Transactie kosten: Bij een aantal CfD’s brokers betaalt u als belegger geen transactiekosten wanneer u belegt in aandelenindices en forex. Bij de meeste Turbo aanbieders betaalt u al snel 10 euro voor het openen en 10 euro voor het sluiten van een positie.
  • Risico beheersing: Het beleggen in CfD’s vergt iets meer expertise dan het beleggen in Turbo’s. De ingebouwde stoploss op Turbo’s zorgt ervoor dat u niet meer kunt verliezen dan u heeft geïnvesteerd. Wanneer u een CfD positie opent zit hier niet standaard een stoploss aan verbonden, maar deze kunt u vaak wel heel eenvoudig toevoegen. In het kader van een juist risico management is het zeker aan te raden om stoploss orders te gebruiken wanneer u in CfD’s handelt.

Wilt u reageren op dit artikel, uw mening geven of een vraag stellen? Plaats uw vraag of reactie dan onder dit artikel. Ook zouden we het waarderen als u de pagina ‘liked’ of ‘tweet’, zodat we een idee krijgen welke content graag gelezen wordt door onze bezoekers en we daar onze toekomstige content op af kunnen stemmen.

Over de schrijver
Reactie plaatsen