Three steps and a stumble
David
02/18/2022
1 min
0

Three steps and a stumble

02/18/2022
1 min
0

Op 15 en 16 maart 2022 komt de FED weer bij elkaar en wordt er bepaald of de FED funds tarieven hetzelfde blijven of niet. Naar alle waarschijnlijkheid zal er een eerste verhoging zijn van de FED fund rates. De FED funds tarieven is een sturingsinstrument van de FED (Centrale Bank van de US) om de korte rente te kunnen sturen. Op dit moment is de richtlijn 0% tot 0.25%.

Er is een gezegde in de markt “3 steps and a stumble”. Dit houdt in dat wanneer de FED drie keer achter elkaar de FED funds rate verhoogt (zonder een tussentijdse verlaging), dat daarna de aandelenmarkt veelal een correctie laat zien.

Hoeveel rente verhogingen worden er nu verwacht? Volgens een onderzoek van Reuters onder een aantal grootbanken, is de verwachting dat de FED dit jaar gemiddeld 6 keer gaat verhogen achter elkaar.(bron) Goldman Sachs verwacht dit jaar zelfs 7 kleine verhogingen van de FED funds rate! Volgens deze verwachtingen zal de FED fund rates aan het einde van het jaar gemiddeld uitkomen op 1.50%-1.75%.

Forse daling?

Zal de aandelen markt ook deze keer weer een forse daling laten zien? Helaas heb ik geen glazen bol om daar zeker van te zijn want de situatie is anders dan in het verleden. Als de FED nu drie keer de FED funds verhoogt met stapjes van 0.25%, dan is deze rente nog steeds historisch gezien laag. Maar als de FED inderdaad 6 keer gaat verhogen dan zal dat zeker een effect hebben op de markt.

Immers consumenten gaan minder besteden omdat rood staan duurder wordt, dus de vraag naar goederen en diensten zal afnemen. Voor bedrijven geld dat het duurder wordt om hun producten te produceren, wat hun winstmarge zal verlagen als zij deze kosten niet kunnen door berekenen. Daar komt bij dat veel bedrijven kunstmatig in leven zijn gehouden door de extreem lage rente en subsidies van de overheid vanwege het Corona pandemie.

Wat nu te doen?

Heeft u een aandelen portefeuille dan zou ik zeker nadenken over een plan om deze te beschermen tegen ene mogelijk forse daling. Een eenvoudig oplossing zou zijn het hedgen van de portefeuille middels het kopen van put opties.

Wilt u van deze mogelijke daling op de aandelenmarkten gaan profiteren als zijnde een korte termijn belegger/trader, bereid dan alvast een scenario voor onder welke voorwaarde u een short positie aan wilt gaan. Wat wilt u zien voordat u deze positie aangaat? En uiteraard extreem belangrijk, waar gaat u eruit?!

Kortom de boodschap is ”be prepared” voor een mogelijke daling op de aandelen markt.

Reacties
Categorieën