Sentiment op de beurs

Sentiment geeft het beursvertrouwen weer. Is het sentiment bullish dan verwachten beleggers dat de koersen verder zullen stijgen. Is het Sentiment bearish dan verwachten mensen dat de beurs zal gaan dalen.

Sentiment gaat over emoties. De psyche van beleggers gaat van pessimisme naar angst, naar hoop, naar vertrouwen, naar overmoed, naar hebzucht. Tijdens een periode van stijgende prijzen groeit het vertrouwen van beleggers steeds verder. De top van dit vertrouwen komt veelal overeen met een top in de koersen. Het tegenovergestelde geldt ook. Beleggers zijn het meest pessimistisch als de bodem wordt bereikt.

Hoe wordt sentiment gemeten?
Sentiment gaat over een gevoel/verwachting en is dus subjectief. Er zijn wel manieren om een inschatting te maken van het sentiment.

Bekende sentiment indicatoren zijn:

  • Margin debt
  • Put call ratio
  • % Koop aanbevelingen van analisten
  • Relatief laag saldo op de spaar rekening tov beleggersrekening
  • Insider trading
  • En er zijn er nog veel meer

Een andere manier om sentiment te bepalen is natuurlijk door middel van vragenlijsten te sturen naar beleggers hoe zij denken over de markt. ING publiceert al jaren de ING beleggersbarometer. Dat is er eentje waar ik zelf veel naar kijk en dan let op de extremen. Deze index komt zelden boven de 140-150 regio en zakt zelden lager dan 75.

Welke informatie haal ik hier nu uit?
Wanneer deze index rond de 140-150 komt ben ik erg voorzichtig en hou ik rekening met mogelijke dalingen op de beurs. Ik let dan op technische patronen die een mogelijk neergaande beweging gaan inluiden en zal ik mijn portefeuille beschermen tegen dalingen.

Het tegenovergestelde is ook waar. Als deze index lager komt dan 75 dan zoek ik naar technische patronen die aangeven dat de markt wel weer hoger kan en ga ik (extra) aandelen kopen.

Wat is de stand van zaken op dit moment?
Afgelopen weekend 26 maart 2022, stond de index op 68. Dat is een lage score en zal ik nu gaan kijken of er een bodem in de maak is, of dat deze wellicht al gedraaid is.

ING BeleggersBarometer maart 2022
bron: ING Bank

AEX index over dezelfde periode

AEX maart 2022

In de bovenstaande grafiek van de AEX index heb ik de periode omcirkeld die overeen kwamen met deze extremen.

Dit is geen advies om nu zonder verdere analyse te kopen, maar het zou zo maar weer een lange termijn koopmoment kunnen zijn.


Over de schrijver
In eerste instantie ben ik een trader. Wel één met een passie voor technische analyse. Ik ben iemand die de theorie aan de praktijk heeft weten te koppelen. Uniek is dat ik zowel ben opgeleid als fundamenteel- en technisch analist, maar werk als zelfstandig handelaar voor eigen rekening en risico.
Reactie plaatsen