Drie verschillende manieren om dag ranges te meten
28 januari 2022 

Drie verschillende manieren om dag ranges te meten

Er zijn verschillende manier om dag ranges te meten. Dag ranges gebruik je om een inschatting te maken van wat deze dag voor afstand zou kunnen gaan afleggen. In deze blog en in onderstaande video bespreek ik mijn drie favorieten met je.Vanuit een gemiddelde ATR gedachte

Je neemt de ATR indicator op een dag grafiek en dan plot deze indicator de afstand van de High tot aan de low van deze dag, met een correctie hierop als de close van gisteren hoger is geweest dan de high van vandaag of de close van gisteren is lager geweest dan de low van vandaag. Oftewel de true range van de candle wordt gecorrigeerd voor een real gap als die aanwezig is.

Vervolgens stel je het aantal dagen in, neem in dit voorbeeld 30, dan berekent de indicator de gemiddelde dagafstand van de afgelopen dertig dagen.

Dit is vandaag (12 januari 2021 was het ijkpunt voor deze getallen) bij de ES op een stand van 4727 een gemiddelde ATR van 71 punten.

Vanuit de True range + Ruis (TR+R) gedachte van Ken Long

Deze methode meet de gemiddelde true range van de afgelopen x periode. Stel 30 dagen. En vervolgens wordt de standaarddeviatie berekend over deze 30 true ranges. Deze wordt ook wel ruis genoemd. Vervolgens wordt de standaarddeviatie bij de gemiddelde true range opgeteld en je hebt een te verwachten afstand die de markt deze dag kan gaan afleggen.

De TR+R is op deze dag 69 punten

Vanuit de implied volatility gedachte van de market makers

Op dit moment (12 januari 2021) is de IV van de SPY 22.6 %. Dat houdt in dat de geprijsde vola 22.6% is op jaarbasis. De IV is de volatiliteit die marketmakers inprijzen bij het bepalen van hun optieprijzen. Hierin is ook hun verwachting verwerkt, vandaar dat de IV hoger danwel lager kan zijn dan de historische volatiliteit.

Hoeveel is dat percentage per dag?

Dan bereken je door de wortel te nemen van het aantal handelsdagen in een jaar. Dat zijn er ongeveer 256. De wortel van 256 is precies 16.

Dus 22.6%/16=1.4125%

Dat is op een waarde van 4727 ES punten: komt neer op 67.77 punten 

Over de schrijver
In eerste instantie ben ik een trader. Wel één met een passie voor technische analyse. Ik ben iemand die de theorie aan de praktijk heeft weten te koppelen. Uniek is dat ik zowel ben opgeleid als fundamenteel- en technisch analist, maar werk als zelfstandig handelaar voor eigen rekening en risico.
Reactie plaatsen