Begin van een oorlog en de beurs
28 februari 2022 

Begin van een oorlog en de beurs

In de nacht van dinsdag 23 februari op woensdag 24 februari viel Rusland dan toch echt de Oekraïne  binnen. Iets waar we met zijn allen een tijd bang voor waren en hebben gehoopt dat dit niet zou gebeuren is dan toch gebeurd. Verdere escalatie kan grote effecten hebben, die vanuit meerdere perspectieven besproken kan worden. Één daarvan, is het effect op de beurzen. Historisch gezien, is er een duidelijke correlatie tussen het begin van een oorlog en het startpunt van herstel.

Er zijn vele voorbeelden te vinden in de geschiedenis waar dit heeft plaatsgevonden. Er is dan ook een gezegde in de markt dat wanneer de kanonnen gaan bulderen dat het dan het moment is om te kopen. Dus laten we eens kijken wat er gebeurd is met de beurs op het moment dat Rusland de Oekraïne is binnengevallen.

AEX & SPY
Onze AEX index opende met een gap van 27 punten lager. Dat is een daling van 3.7%. De psychologische steun op 700 heeft hier uitstekend gehouden. En afgelopen vrijdag is deze daling weer exact goed gemaakt. De gap is weer gesloten.

AEX

De SPY opende 2.6% lager en is vrijdag zelfs 3.7% hoger gesloten dan het slot van dinsdag. Vanaf de low heeft de SPY een stijging laten zien van ongeveer 6.4%.

SPY

Dollar index & Goud
Wat je verder veelal in deze situaties ziet is dat de dollar index (de dollar tegenover een mandje andere valuta) sterk oploopt op het moment dat er veel angst en onzekerheid in de markt zit. En zodra de beurzen weer wat herstelden zag je ook de dollar index weer afkomen. Datzelfde geldt voor goud als klassieke vluchthaven. Goud ging op 24 februari naar een top van 1975 (een stijging van 3.4%) om vervolgens weer te dalen tot een niveau zelfs onder de slotkoers van donderdag. Kortom ook deze keer deden de markten exact wat ze in het verleden ook gedaan hebben. Als je nu (slotkoers vrijdag 25 februari 2022) naar de beurzen kijkt, dan houdt de markt er op dit moment rekening mee dat dit conflict met een sisser gaat aflopen economisch gezien.

Een ander perspectief dat wellicht relevant is, is de vraag of het ethisch ‘juist’ is om deze correlatie te gebruiken als grondslag voor investeringen. Dat is echter een vraag die een ieder voor zichzelf moet beantwoorden.Laten we hopen voor voor alle direct en indirect betrokkenen wereldwijd dat dit conflict zonder al te veel extra schade wordt opgelost.

Over de schrijver
In eerste instantie ben ik een trader. Wel één met een passie voor technische analyse. Ik ben iemand die de theorie aan de praktijk heeft weten te koppelen. Uniek is dat ik zowel ben opgeleid als fundamenteel- en technisch analist, maar werk als zelfstandig handelaar voor eigen rekening en risico.
Reactie plaatsen