As January goes, so goes the year! De januari barometer
04 februari 2022 

As January goes, so goes the year! De januari barometer

Een oude beurswijsheid zegt: ‘As January goes, so goes the year!’ De zogenaamde Januari beurs barometer. In januari 2022 is de AEX met ongeveer  5.5% gedaald en de SP500 met ongeveer 5.4%. Dat is dus geen goed teken! … zou je zeggen. Maar is dat zo?


Verschillende onderzoeken

Het onderzoek van Fidelity toont aan dat als januari een positieve maand is, de beurs op jaarbasis idd is gestegen. Van de 39 keer dat dit is voorgekomen is 37 keer ook het jaar positief gestegen. Dat is een hitrate van 95%! Alleen in 1966 en 2001 was dit niet het geval.

ING ontdekte dat van tussen 1996 en 2020 er 11 dalingen zijn geweest op maandbasis voor januari, maar toch is de index in de jaren dat dit het geval was over het gehele beursjaar gestegen!

Uit deze twee onderzoeken kunnen we globaal de volgende conclusies trekken:

  1. Als januari een positieve maand is dan lijkt dit een voorspellende waarde te hebben voor de rest van het jaar.
  2. Die januari barometer werkt een stuk minder goed als januari een negatieve maand is!

Beurswijsheid?
Dus, moet je deze oude beurswijsheid nu serieus nemen? Er wordt gebruik gemaakt van een beperkt aantal waarnemingen, tussen 1950 en 2021 gaat het er maar om 72. Niet echt genoeg om een goede statistische uitspraak over te doen. Als januari al positief is afgesloten, dan is het ook logischer dat het jaar met winst sluit. Stel de maand levert een winst op van 3%, dan mag de rest van het jaar de markt met 2.9% dalen en dan nog geldt deze beurswijsheid. In de indexen zit een overlevings bias, wat inhoudt dat slecht presteren fondsen (fondsen die niet in trek zijn) automatisch uit de index verdwijnen en hiervoor komen in de plaats aandelen die potentie hebben. Dat zijn de kleinere aandelen die door prijsstijging en volumetoename in de index kunnen komen. 

Kortom een leuke beurswijsheid, maar ik zou er geen beleggingsbeslissing op nemen zonder te kijken naar de fundamentele analyse, macro analyse en uiteraard de prijsgrafiek zelf. Daarnaast Januari is gemiddeld genomen ook een sterke maand. Die wil je als belegger niet elk jaar missen om te investeren volgens de Januari barometer en de lange termijn.

Over de schrijver
In eerste instantie ben ik een trader. Wel één met een passie voor technische analyse. Ik ben iemand die de theorie aan de praktijk heeft weten te koppelen. Uniek is dat ik zowel ben opgeleid als fundamenteel- en technisch analist, maar werk als zelfstandig handelaar voor eigen rekening en risico.
Reactie plaatsen