Page content

Column TradersClub Magazine – Traders Vragen

Over Chris

Chris beantwoordt ditmaal namens TradersClub Magazine vragen omtrent trading. Chris is vanuit een achtergrond in psychologie, vele jaren actief geweest in training, coaching en business-consulting. Daarnaast bestudeerde Chris gefascineerd het denken en handelen van top-traders. Chris houdt zich nu dagelijks bezig met het ontwikkelen van trading- en risicomanagement systemen. Als ‘De Ontwaakte Trader’ combineert Chris zijn ‘oude’ wereld van opleiding, coaching en consultancy met zijn huidige binnen de financiële wereld.  Ook is Chris oprichter van de Online Trading Universiteit die binnenkort gelanceerd zal worden. Voor meer informatie over Chris kunt u terecht op www.deontwaaktetrader.info.

1. Loop je nu echt meer risico met een hefboom product zoals CfD of Turbo?

Theoretisch zeer zeker maar praktisch niet noodzakelijkerwijs mits je wat verstand hebt van risico-management. Er zijn voldoende verhalen over ‘ongelukken’ maar los van systeemrisico’s, faillissementen van partijen etc., heeft het meestal te maken met Kennis en Kunde. Of een eventueel gebrek daaraan liever gezegd. Ik leg altijd veel nadruk op risicomanagement want van alle factoren die relevant zijn in trading is deze eigenlijk het meest eenvoudig te begrijpen en het meest snel toe te passen. Het zal je beschermen in slechte tijden en geeft je een duwtje in de rug in goede. Te weinig aandacht hieraan besteden is zoiets als met je ogen dicht de snelweg oversteken in de hoop dat het goed gaat. Je maakt de factor geluk op die manier veel groter dan daadwerkelijk nodig is. In alle eerlijkheid: de onwil van mensen om een goed stuk opleiding te zoeken voordat ze hun geld in de markt gooien kan heel groot zijn en is vaak makkelijk herkenbaar. Zo zie je dat velen zich vooral focussen op het voorspellen van de markt en het zoeken van een zo goed mogelijke entry. Iedere goede trader weet echter dat dit het minst belangrijke onderdeel van een handelssysteem is. Natuurlijk moet je een visie op de markt hebben maar ook niet meer dan dat. Je weet verder toch niet wat er gaat gebeuren en moet maar afwachten of je volgende trade toevallig een winner of een verliezer wordt. Dus, zoals het gezegde gaat: ‘Protect the downside and let the markets take care of the upside’. Je kunt wel stellen dat, zonder een goed zicht op het grote plaatje, oftewel het hebben van een gedegen handelssysteem verwerkt in een goed tradingplan, je snel bent overgeleverd aan de grillen van de markt en aan die van je eigen geest.

Overigens: als het gaat om hefboom heeft het om te beginnen veel meer zin om naar de hefboom op je account te kijken dan naar die op het product. Die is eigenlijk, in tegenstelling tot wat aanbieders vaak vertellen, niet heel belangrijk voor je risico-management. De hefboom op je account bereken je eenvoudig door je marketexposure te delen op je hele account. Dus, als je handelt met EUR 100.000 en je zit met 3 AEX CfD in de markt dan kun je de market exposure, en daarmee de hefboom, berekenen door het aantal contracten te vermenigvuldigen met de marktprijs en vervolgens te vermenigvuldigen met de contractwaarde. De contractwaarde van een AEX CfD kan verschillen per broker, maar laten we even uitgaan van een contractwaarde van 200. Dat wil zeggen dat iedere punt op de AEX een waarde heeft van EUR 200. De market exposure is dan bij 3 AEX CfDs en een koers van 330 gelijk aan EUR 198.000.  Op een account van EUR 100.000 is daarmee je ‘hefboom’ ongeveer 2. De meeste professionals zorgen ervoor dat de hefboom op een gehele account niet groter wordt dan zeg 3. En dat is ook meer dan voldoende zul je zien als je er dieper induikt. Verder moet je vooral je praktische risico beperken maar laten we niet te ver gaan in dit korte artikel.

2. Heeft dit dan ook te maken met hoe je je stop-loss zet om je eventuele verliezen te beperken?

Er zijn traders die stellen dat stops alleen maar geld kosten. Het punt is dat het ‘gelijk’ van je visie dan wel heel belangrijk wordt. Je kunt dan wel 50 winnende trades hebben op rij en toch nog met 1 verliezer flink verongelukken op een marginproduct. Spectaculair, dat wel, maar professionele traders hebben vaak een voorkeur voor saai, in tegenstelling tot het beeld dat mensen nogal eens van ze hebben. Toch beperkt de stop-loss het verlies niet per definitie. Je kunt in theorie je hele account verliezen tussen je entry en je stop want het zegt nog niets over hoeveel van je geld je riskeert! Het heeft te maken met een combinatie van drie dingen: 1. Waar zet je je stop? 2. Hoeveel procent van je account riskeer je op een individuele trade en 3. Ben je dan in staat om een goede positie-grootte uit te rekenen.

Wat de stop betreft:  Er zijn vele, vele manieren om stops te zetten maar de basisfilosofie is eigenlijk de volgende: je hebt een visie op een trade, een reden waarom je denkt dat een bepaalde beweging zou kunnen gebeuren. Een beginner zou zich kunnen afvragen: wanneer zegt de markt dat ik ongelijk heb en hoe herken ik dat? Dit punt in de grafiek is eigenlijk de meest logische plek voor een stop. Bijvoorbeeld onder de laatste high of low of bedenk eens wat. De kunst is wel om er voor te zorgen dat de stop niet al te ver weg staat want dan verlies je de risk-reward verhouding uit het oog. Maar dat gaat iets te ver voor nu. Het belangrijkste echter van het werken met stops is dat je de uitslagen van je trades kunt gaan uitdrukken in risk-/reward ratio’s en dit is waar het echte spel eigenlijk begint. Bedenk verder dat de cruciale berekening van positie-groottes gewoonweg niet mogelijk is zonder een stop. Goede traders zijn over het algemeen wel een beetje tabellenfreaks: als je weet wat je allemaal kunt doen met een reeks uitslagen dan krijg je steeds meer grip op waar je mee bezig bent en wordt je, ook emotioneel, steeds minder afhankelijk van de toevallige uitslag van je huidige trade.

3. Wat is je persoonlijke voorkeur: CfD of Turbo?

Ieder product heeft voor- en tegenstanders en die vechten elkaar natuurlijk de tent uit, zoals in elk vakgebied vermoed ik. Het heeft alles te maken met je visie op handelen en hoe je deze visie werkend krijgt en in resultaten omzet. Daar past dan vanzelf een bepaald product beter bij dan andere. Uit het bovenstaande blijkt al dat ik het erg belangrijk vind om positie-groottes goed te berekenen. Dat houdt de verliezen stabiel en zorgt voor een uitstekende vertaling van de risk-reward verhoudingen. Dit verklaart waarom ik een voorkeur heb voor CfD: daarmee is ‘scherp snijden’ op het gebied van positie-grootte berekening veel eenvoudiger dan met Turbo’s. Dat is, met alle respect, toch een iets grover instrument. Dat gezegd hebbende is het grote voordeel van de Turbo wel dat het absolute verlies wel vast staat. Je loopt dan niet het risico, bij bijvoorbeeld een panic-sell of een flash-crash, dat de markt geen liquiditeit meer biedt en je longs volledig door het putje gaan. Waar je stops plaatst maakt dan niet meer uit, tenzij ze gegarandeerd zijn: er zijn gewoon geen prijzen in de markt op dat moment. Dit is een heel klein risico maar het is wel degelijk iets dat kan voorkomen en ook al is voorgekomen. De nachtmerrie van de margin-trader, zullen we maar zeggen.

4. Dus jij gaat de markt in en zet stops, berekend op allerlei modellen. Hoe manage jij je trade dan verder, als deze in de markt staat?

Wel, in alle eerlijkheid: niet! Strategie en tactiek van traden zouden in je marktplan verwerkt moeten zitten. Als je een set-up herkent en je rules goed hebt getest en uitgewerkt dan ga je gewoon de markt in. Op dat moment weet je ook onder welke omstandigheden je er weer uitgaat, door een stop of een profit-exit, of in- uitschaalt etc. etc. Sterker nog: je zou de markt niet in moeten gaan als je niet van te voren goed hebt vastgelegd onder welke omstandigheden je exit! De kunst is dan je te focussen op de goede zaken. Het nadenken is hier gedaan en nu is het aan de markt. Je visie / set-up is in dat opzicht altijd een experiment met de markt. Je hebt een gedachte en nu zullen we zien wat de werkelijkheid wordt. Maar waar veel mensen dan energie stoppen in wat de trade doet, hoe de profit/loss zich ontwikkelt etc. doen veel goede traders dat niet of in ieder geval veel minder We zijn maar mensen en velen van ons, ik ook, kunnen redelijk emotioneel worden als je je geld ‘op en neer ziet gaan’ in de markt. Vooral als je een mooie winner lijkt te maken en de markt toch weer terugzakt zie je de euro’s weer wegvloeien en dat kan heel naar zijn. Emoties leiden dan snel tot ‘ingrijpen’ en dat zou je niet moeten doen als je een systeem hebt waar je op vertrouwt. Je systeem leidt tot rendement, niet 1 individuele trade. Dus, trade-management is eigenlijk: zelfmanagement! Dit is 1 van de vele redenen waarom psychologie zo belangrijk is in trading. In mijn seminars, op mijn blog www.deontwaaktetrader.info en ook op de Online Trading Universiteit die ik opricht leg ik daar grote nadruk op. Mijn uitgebreide achtergrond in psychologie, training en coaching komt daar nog wel eens bij van pas, eerlijk gezegd, vooral als het gaat om het aanreiken van tools die echt werken!

Voor het TradersClub Magazin kunt u terecht op http://www.tradersclub.nl/

 

Wilt u reageren op dit artikel, uw mening geven of een vraag stellen? Plaats uw vraag of reactie dan onder dit artikel. Ook zouden we het waarderen als u de pagina ‘liked’ of ‘tweet’, zodat we een idee krijgen welke content graag gelezen wordt door onze bezoekers en we daar onze toekomstige content op af kunnen stemmen.

 

Comment Section

0 reacties op “Column TradersClub Magazine – Traders Vragen

Plaats een reactie


*