Het
18 december 2014 

Het "vergeten" Timeframe (Gastblog)

Geregeld start ik een van mijn handelsaccounts op. Dan bekijk ik mijn openstaande posities, verplaats een stop loss, bestudeer de charts van circa 20 valutaparen, een aantal indexen, commodity’s en andere markten.

Dan kijk ik als het ware van grote hoogte neer op het werk van miljoenen traders, banken en hedgefondsen. Druk in de weer met posities innemen, verliezen lijden, winsten nemen, stress, angst, hebzucht…

Rustig en opgewekt stel ik mijn winsten veilig, sluit het platform af en ga verder met mijn beslommeringen.

Rustig handelen

Wil je ook rustig handelen? Geld verdienen, maar weinig tijd achter de schermen doorbrengen? Dat kan, want het hoeft niet altijd daytrading te zijn. Ik heb het hier over de weekgrafiek.

“Maar Peter”, hoor ik je zeggen, “dat schiet toch helemaal niet op?” Dat klopt en dat is nu net de charme van de weekgrafiek. Je hebt maar heel weinig schermtijd nodig om je positie in te nemen. Je kunt vervolgens de markt zijn gang laten gaan.

Zelf handel ik op de weekgrafiek met een aparte account. Dit is meer position trading en heel geschikt om door de jaren heen een vermogen op te bouwen om eerder te kunnen stoppen met werken of welke financiële doelen je ook mag hebben.

Voordelen van de weekgrafiek zijn onder meer:

  • De Big Boys kijken wel degelijk naar de weekgrafiek en handelen er ook naar.
  • Fundamentals, zoals rentetarieven van centrale banken zijn belangrijk op dit timeframe.
  • Je lijdt niet vaak een volle min 1 R loss. Je hebt alle tijd om een verliezende positie te sluiten.
  • Trends kunnen weken, zelfs maanden aanhouden en zodoende zeer winstgevend zijn.
  • Steun- en weerstand zijn veel significanter dan op lagere timeframes.
  • Weinig commissies en die paar pips spread vind je niet meer terug op de weekgrafiek.
  • Je kunt vele markten tegelijk handelen, vanwege minimum aan tijd achter de computerschermen.
  • Doordat je veel minder met de handel bezig hoeft te zijn, is er nauwelijks gevaar van “overtrading” en kun je je makkelijker aan je handelsplan houden.

Onderstaand tref je een voorbeeld aan van een van de trades waar ik op het moment van schrijven in zit. *

AUDUSDWeekly

(klik op de afbeelding om te vergroten)

Fundamentals als drijvende kracht

Fundamentals zijn de voornaamste drijvende krachten op de weekgrafiek. De Royal Bank of Australia heeft aangegeven dat zij de koers van de AUD/USD rond de 0,7500 wil zien, om zodoende de Australische economie een oppepper te geven. Voorts heeft de Australische dollar te leiden onder de prijsdalingen bij de commodity’s, daar de economie van Australië sterk leunt op de export van grondstoffen.

Je ziet dat ik short ben gegaan toen de koers door het support level viel. Ik zit nu in de vierde week van deze trade. Je ziet dat het traden op de weekgrafiek een kwestie van geduld is, maar wel degelijk heel winstgevend kan zijn.

Doordat handelen op de weekgrafiek relatief weinig tijd kost, kun je dit goed combineren met een baan of dit naast de daghandel doen. Ook rustig en stressvrij handelen? Kijk eens naar de weekgrafiek! Het “vergeten” Timeframe.

* De auteur beschrijft zijn trade op de AUD/USD voor educatieve doeleinden. Niet als beleggingsadvies.

Over de schrijver
daniel
Door

daniel

op 19 Dec 2014

Helemaal nog niet mee bezig geweest.dit komt ook omdat ik als beginnende trader dacht dat je extra kosten kreeg bij het langer open houden van een positie.(overnight en weekend).maar dat is dan niet? Is je winst/verlies ratio dan ook hoger? Ik ga daar zeker eens mee werken op mijn demo. Bedankt dat je die info hebt willen delen.

Peter van Remmen
Door

Peter van Remmen

op 19 Dec 2014

Dag Daniël, Het klopt inderdaad dat je wat extra kosten krijgt bij het openhouden van posities, maar dit zijn geen grote bedragen hoor. Dit wordt meestal berekend in pips. Bij een long positie op de EUR/USD betaal je bij Alpari iets van 0.03 pips per dag. Dat staat ook elke dag keurig op je specificatie. Bedenk ook dat je op sommige trades, denk aan de "carry-trade" (al bijna een strategie op zich) de broker de pips bij je trade optelt. Bij short trades betaal je vaak wat meer, maar het blijft relatief weinig. Je zult zelf even op de website van je broker moeten kijken wat de exacte rates zijn.

Peter van Remmen
Door

Peter van Remmen

op 19 Dec 2014

Wat betreft de winst-verlies ratio: qua signalen maakt het niet zoveel uit vind ik. Kijk als je de X- en Y-as bij een grafiek weghaalt, dan kun jij niet meer zeggen of je naar een 1 minute chart of een weekly chart zit te kijken. Wel zul je zien dat je minder -1R verliezers hebt, zoals genoemd in het blog. Verder heb je gewoon veel meer tijd om zaken te analyseren en maak je minder fouten. Ook als je eens twijfelt. Wacht gewoon een dag of 2 en kijk dan nog eens. Ook kun hier goed met pending orders werken: hoef je niet het juiste moment af te wachten om handmatig een trade te openen. Bedenk wel: het is een weekgrafiek, dus je moet er wel tegen kunnen als een trade eens een dag of wat tegen je inloopt. Een ander voordeel van de weekgrafiek is, en dat ben ik in het blog vergeten, dat je veel beter leert hoe de markt eigenlijk werkt. Niks bias van de dag, door wat nieuws of een politicus die wat roeptoetert... hier zie je de fundamentals werken. Ik kijk zelf of verschillende sites even wat analisten zeggen (fundamentele analyses dan he, de technische doe ik lekker zelf). De crash van de AUD/USD en de Roebel waren al lang voorspeld toen de grondstoffenmarkten begonnen te dalen bijvoorbeeld.

De Aandelen Specialist
Door

De Aandelen Specialist

op 18 Jan 2015

Ik gebruik altijd alle grafieken, de daggrafiek, de weekgrafiek en de positie tegenover de rest van het jaar. Het is belangrijk goede research te doen voordat je investeert!

Frankie
Door

Frankie

op 14 Aug 2015

Hoe ruim plaatst U dan stoplosses?

Reactie plaatsen