CfD versus Turbo

CfD versus Turbo

Het aanbod van beleggingsproducten wordt ieder jaar groter en groter. Naast de traditionele beleggingsproducten als aandelen, beleggingsfondsen, opties en obligaties raken steeds meer beleggers ook bekend met CfD's,  Turbo's, futures en binaire opties.


Er is tegenwoordig voor iedereen wat wils. In dit artikel vergelijken we de CfD en de Turbo met elkaar waarbij we zullen kijken naar de overeenkomsten en de verschillen tussen beide producten.



De overeenkomsten

Hefboom


In zowel CfD’s als Turbo’s belegt u met een hefboom, waardoor u met een klein bedrag een hoog rendement kunt behalen. Met beide producten kunt u ook inspelen op zowel stijgingen als op dalingen.



Expiratie


In tegenstelling tot bijvoorbeeld opties en Futures hebben Turbo’s en (de meeste) CfD’s geen expiratie datum. Een aantal CfD’s zijn afgeleid van Futures en deze hebben daarom wel een expiratiedatum.



Financieringskosten


Tot slot betaalt u als belegger direct of indirect financieringskosten als u een CfD of Turbo positie aanhoudt. Bij CfD’s worden de financieringskosten dagelijks in rekening gebracht en bij Turbo’s worden de financieringskosten indirect verrekend door het financieringsniveau te verhogen. De financieringsrente is op dit moment vrij laag voor beide producten en ligt zo rond de 2,5% per jaar.



De verschillen

Ingebouwde stoploss


Turbo’s hebben een ingebouwde stoploss die ervoor zorgt dat de positie wordt gesloten zodra een bepaalt koersniveau bereikt wordt. Hoe korter de ingebouwde stoploss is, des te hoger is de hefboom. Turbo’s op aandelen of andere onderliggende markten hebben vaak verschillende reeksen van stoploss niveaus. Het is aan de belegger om de juiste keuze te maken tussen de gewenste hefboom enerzijds en het gewenste stoploss niveau anderzijds.


CfD’s hebben geen ingebouwde stoploss, maar beleggers kunnen wel een stoploss order meegeven en zelf bepalen waar de stoploss komt te liggen. CfD’s zijn op dat gebied dus flexibeler, want CfD beleggers kunnen zeer nauwkeurig bepalen waar de stop moet komen te liggen terwijl Turbo beleggers afhankelijk zijn van de stoploss niveaus die door de broker zijn bepaald.



Aanbod


CfD’s hebben een veel ruimer aanbod dan Turbo’s. Veel CFD aanbieders hebben een aanbod van meer dan 10.000 verschillende CfD’s aan, terwijl RBS ongeveer 2500 Turbo’s aanbiedt. Daarnaast zijn CfD’s, in tegenstelling tot Turbo’s, niet beursgenoteerd waardoor een groot aantal CfD’s ook buiten de reguliere handelstijden te verhandelen zijn. CfD’s hebben nagenoeg dezelfde koers als hun onderliggende waarde, terwijl de koers van Turbo’s afhankelijk is van het financieringsniveau.



Spread


De spread (het verschil tussen de bied en laat prijs) is op CfD’s meestal een stuk lager dan op Turbo’s. De spread op een Ahold CfD is op dit moment 0,5 cent, terwijl de spread op een Ahold Turbo nu 2 cent is. Vooral actieve beleggers die veel transacties doen profiteren van een zo’n klein mogelijke spread. De spread op CfD’s kan wel ruimer worden buiten de reguliere handelstijden of voorafgaand aan bijvoorbeeld belangrijk macro-economisch nieuws.



Transactiekosten


Een ander belangrijk voordeel van CfD’s op Turbo’s is dat een aantal CfD brokers geen transactiekosten in rekening brengen bij het openen en sluiten van posities op indices, valuta’s en grondstoffen. Enkel op aandelen CfD’s worden transactiekosten in rekening gebracht.



Risicobeheersing


Bij het handelen in CfD’s is risicobeheersing belangrijker dan bij het handelen in Turbo’s. Bij Turbo’s kunt u niet meer verliezen dan wat u inlegt, terwijl dat bij CfD’s wel mogelijk is. Daarom is het belangrijk dat u gebruik maakt van stoploss orders als u in CfD’s handelt om verliezen te beperken zodra de markt de verkeerde kant op gaat. Wilt u er toch zeker van zijn dat u niet meer verliest dan wat u inlegt dan kan u bij een aantal brokers gebruik maken van gegarandeerde stop orders. De spread wordt in dat geval iets groter gemaakt.



CfD versus Turbo - De winnaar is..

Smaken verschillen, maar op de meeste vlakken zijn CfD’s gewoonweg beter dan hun concurrent de Turbo. CfD’s hebben een breder aanbod, hebben meer flexibiliteit in het bepalen van de stoploss, kunnen vaak ook buiten de reguliere handelstijden verhandeld worden, hebben doorgaans lagere spreads en tot slot wordt er op een groot aantal CfD’s geen transactiekosten in rekening gebracht.


Meer weten over CfD's? Vind hier onze andere artikelen over CfD's >>>


Wilt u reageren op dit artikel, uw mening geven of een vraag stellen? Plaats uw vraag of reactie dan onder dit artikel. Ook zouden we het waarderen als u de pagina ‘liked’ of ‘tweet’, zodat we een idee krijgen welke content graag gelezen wordt door onze bezoekers en we daar onze toekomstige content op af kunnen stemmen.

piet
Door

piet

op 26 Oct 2016

stelling: een gegarandeerde stoploss bij CFD heb je niet ook niet als je van te voren een stoploss kan inleggen bij betreffende broker, als er geen markt is om je waarde van je stoploss af te nemen bijv. koop 10 euro long stoploss 9.90 crash 20% openen op 8 euro of lagerklopt dit? bellangrijk voor uw stelling dat:CfD’s gewoonweg beter dan hun concurrent de Turbo.

Peter Hulshof
Door

Peter Hulshof

op 14 Nov 2014

Volgens mij kun je bij turboos, sprinters en speeders wel degelijk ook zelf een stoploss aanbrengen. Als er dan geen kopers / verkopers zijn en de turbo door hetputje gaat heb je gelijk.

Tim
Door

Tim

op 17 Nov 2014

Je hebt gelijk Peter, bij Turbo's kan je inderdaad ook zelf een stoploss aanbrengen. Bedankt voor de aanvulling :)Deze stoploss kan alleen niet ruimer liggen dan de ingebouwde stoploss die de Turbo heeft meegekregen van de broker.Bij CfD's kan je wat dat betreft veel meer variëren in stoplossniveau en hefboom, terwijl je bij Turbo's dus beperkt wordt door de verschillende hefbomen die de broker aanbiedt en je je stoploss dus alleen kan plaatsen tussen je entry en de ingebouwde stoploss.

Reactie plaatsen